Iz mora uklonjena mina s 300 kg eksploziva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kontaktnu mornaricku minu iz 2. svjetskog rata, s oko tristo kilograma eksploziva, u utorak ujutro su iz mora ispred Karigadora u Uvali Dajla izvadili policijski službenici PU istarske s kolegama iz specijalne policije.

Time su nastavljena u ponedjeljak zapoceta policijska uklanjanja i onesposobljavanja zaostalih neeksplodiranih ubojitih sredstava na više lokacija u Istri koja ce, ovisno o vremenskim prilikama i uvjetima uklanjanja, trajati desetak dana.

Ronioci su uz pomoc gumenjaka i balona približili minu molu u Karigadoru, gdje je dizalicom prebacena u posebno vozilo za prijevoz opasnog tereta u cestovnom prometu da bi bila otpremljena do vojnog poligona u Ližnjanu i u vecernjim satima uništena.

Prije toga su je pregledali i utvrdili da su upaljaci tijekom vremena uništeni te više nema onog dijela koji bi napravu mogao aktivirati. U suprotnom bi je bili onesposobili u vodi. Od mine je ostala samo bacvica s eksplozivom, dok je ostatak korodirao i vanjska je oplata oštecena.

Napravu je, doznajemo, pronašao lokalni ribar Valter Spitz, koji ju je i dovukao bliže obali te o tome obavijestio policiju.

"Pocetkom godine smo intenzivirali kontakte s ribarima upravo po tom pitanju. I dalje pozivamo ribare i ronioce da u slucaju pronalaska eksplozivnih naprava pozovu 92 i zatraže kontakt s djelatnicima Odsjeka protueksplozijske zaštite, a mi cemo se u što kracem roku pobrinuti za njihovo sigurno uklanjanje, za što smo uhodali poseban sustav", rekao je voditelj Odsjeka Anto Mijatovic.

U akciji su u akvatoriju ispred kampa Colone kraj Bala uklonjena tri komada topnickih projektila od 152 milimetra.


Podijeli: Facebook Twiter