Iz mora na Valkanama izvučeno tri kubika smeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oko tri kubika otpada izvuklo je danas iz podmorja na Valkanama 40-ak ronioca i 10-ak volontera. Automobilske gume, željezna vrata, plastični kanistri, staklene boce… - svega se našlo u podmorju poznatog gradskog kupališta. Na jednoj je boci stajala i godina proizvodnje, daleka 1953., godina kada je možda i ispijena i bačena u more.

Širenje zone ronjenja

Ekološku je akciju naziva "Smeće u vreće - more to neće" organizirao pulski Ronilački klub Meduza, a odazvali su se mnogi istarski ronilački klubovi i društva, poput Medulina, Rapca, zatim je tu bio Ariel, Mina… Ronilo se u dva navrata, a smeća, prema pričanjima ronioca, ima prilično puno. Kad su krenuli u more padala je lagana kišica, no čim su izvukli prve vreće smeća, razvedrilo se. Poruka nije mogla biti bolja.

Nije ovo prva akcija takvog tipa na Valkanama. Isti je klub organizirao već dvije. I ne misle stati. Dragan Opačić i Marko Erceg, predsjednik i tajnik Meduze, za iduću godinu najavljuju novu akciju i proširenje zone ronjenja. Naime, u planu im je čistiti podmorje od Valkana prema gradskom kupalištu Stoja.

Očistiti more za invalide

Današnje su čišćenje podmorja okarakterizirali uspješnim. Ističu da im je primarna želja bila, uz stalni monitoring uvale, očistiti more za invalide koji na Valkanama imaju prilagođenu plažu, ali i ekološki osvijestiti ljude i upozoriti ih na to da more valja sačuvati čistim za buduće generacije.

Ekološku akciju Meduze financijski je poduprla Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnog društva Istarske županije s nešto manje od 7.500 kuna, a u sklopu nje će u Rojcu uskoro biti prikazan i kratki film, uz predavanje o zagađenosti podmorja. Isti klub, inače, 18. prosinca organizira potapanje ukrašenog božićnog drvca na Valkanama te dolazak ronilačkog Djeda Mraza. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter