Iz mora izvađeno tri kubika guma i boca

Mercedes završio u zidu (M. SARDELIN)
Mercedes završio u zidu (M. SARDELIN)

Eko akcija i radionica za djecu održane su proteklog vikenda u sklopu prvog festivala posvećenog moru aMORE u suradnji s Ronilačkim klubom Zeus Faber iz Lanterne. Taj klub već osam godina vrijedno čisti podmorje u uvali Valeta na poluotoku Lanterna kod Tara, uz podršku tvrtke Valamara Riviera.

Ovog su im se puta pridružili i članovi i članice Društva za podvodna istraživanja MINA iz Pule. Kako doznajemo od direktorice festivala aMORE Petre Počanić sudjelovalo je deset ronioca i još šest pomagača na kopnu, a očišćeno je 2,5 hektara morskog dna s kojeg je izvađeno tri kubika otpada. Najviše je bilo automobilskih guma, plastičnih i staklenih boca i starih ribarskih mreža. Bila je to ujedno i edukativna radionica, koju je organizirala porečka udruga Zona,  na kojoj je sudjelovalo 25 mališana iz nižih razreda osnovne škole. Nakon uvodnog predstavljanja ronilačke opreme, rada ronioca, te problema morskog otpada, zajedno su ih otpratili u more.

- Dok su ronioci vrijedno čistili morsko dno, djeca su kistom "pričala" o moru. Po završetku radionice dočekali smo ronioce koji su izvukli otpad i zatim učili na koji način možemo smanjiti onečišćenje mora i oceana, saznali smo od Počanić. Akciju je pomogao TZ Tar-Vabriga. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter