Iz memorijalnog parka stakleni ulaz u MSUI?

Idejno rješenje ulaza u Muzej suvremene umjetnosti
Idejno rješenje ulaza u Muzej suvremene umjetnosti

Kako je najavljeno na nedavnom prijemu članova udruge pulskih antifašista i gradskih čelnika, uz Dan grada 5. svibnja iduće godine trebao bi biti svečano otvoren memorijalni dio Titovog parka. U taj bi se dio, koji se proteže iza spomenika Vanje Radauša, postavilo desetak poprsja antifašista i narodnih heroja vezanih za Pulu i Istru, i to na novim kamenim postoljima.

Osim bisti, plan je postaviti informativne ploče na kojima bi stajale kratke informacije o osobama na bistama i objasnio značaj cijelog parka, prostor bi se dodatno osvijetlio, uredio bi se i sam Radaušev spomenik te bi sve, uz primjereno hortikulturno uređenje, činilo novu cjelinu u sklopu, buduće, uređene rive.

Uređenje memorijalnog dijela stajalo bi nešto više od 70 tisuća kuna. U fazama bi se potom uređivao i ostatak parka. Natječaj se, prema riječima dogradonačelnika Fabrizija Radina, očekuje do kraja godine da bi biste bile na vrijeme restaurirane i postavljene u park. Najveći dio posla bila bi izrada kamenih postolja jer su postojeća od armiranog betona koji se vizualno dobro drži, ali iznutra truli.

Koliko god je to nekima prihvatljiva i dobra ideja, Memorijalni dio Titovog parka već je postao i meta polemika. Između ostalog, u javnosti se moglo čuti da će se taj dio kositi s Muzejom suvremene umjetnosti koji se nalazi odmah preko puta. Zanimljivo je napomenuti da je i za taj muzej svojevremeno napravljeno idejno rješenje, čiji je autor arhitekt iz studia "A&D" Davor Matticchio, dugogodišnji predsjednik Društva arhitekata Istre. Iako je to idejno rješenje trenutno u statusu mirovanja, prema riječima dogradonačelnika Radina, nije posve odbačeno. Štoviše, osobno se, kaže, zalaže za njegovu realizaciju.

Tim je projektom predviđeno da upravo iz Titovog parka do knjižnice vodi stakleni prolaz, ali koji bi posjetitelje muzeja vodio na kat gdje bi se zapravo ulazilo u muzej. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Andreas KANCELAR)

CIJELI TEKST U DANAŠNJEM TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter