Iz matičnih stanica rođeni miševi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Japanski su znanstvenici po prvi put u povijesti uspjeli od mišjih matičnih stanica stvoriti jajne stanice iz kojih su se konačno okotile zdrave bebe miševa.

Ovaj uspjeh predstavlja važan korak koji bi jednoga dana neplodnim ženama i muškarcima trebao omogućiti da imaju svoju vlastitu djecu. Naime, isti je tim prošle godine iz matičnih stanica stvorio zdrave spermije.

Matične stanice su stanice koje imaju sposobnost da se transformiraju u različita tkiva. Znanstvenici su već ranije iz njih uspjeli stvoriti različite dijelove organa poput mišića srca.

Prema izviješću objavljenom u časopisu Science, tim pod vodstvom Katsuhika Hayashija iz Medicinske škole Sveučilišta u Kyotu u svojem je eksperimentu koristio tzv. pluripotentne matične stanice koje se stvaraju iz odraslih stanica. Stručnjaci su krenuli od embrijskih matičnih stanica i stanica kože koje su pomladili i genetski vratili u raniju fazu razvoja – primordijalne zametne stanice (PGC) odnosno jajašca. Ove su stanice spojili s tzv. gonadnim somatskim stanicama, koje su ključne za razvoj spolne diferencijacije. Tako stvorena jajašca okružili su drugim vrstama stanica koje se uobičajeno nalaze u jajnicima. Sve to usadili su u jajnike odraslih ženki miševa. Četiri tjedna kasnije u jajnicima su pronašli zrele jajne stanice. Kada su ih oplodili spermom i usadili u druge ženke, iz njih su se razvili embriji i potom zdrave bebe miševa. (Tportal.hr)


Podijeli: Facebook Twiter