Iz madarskih oblaka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kisha, grupa-projekt koju predvode pjevacica Anda Maric, harmonikaš Janez Dovc i producent Marco Grabber u netom obnovljenoj dvorani kina Šiška u Ljubljani održala je koncert na kojem je promovirala album prvijenac "A nyár" ("Ljeto" na madarskom). Kisha se u Sloveniju vratila nakon uspješnih nastupa u Madarskoj gdje je grupa potpisala ugovor s madarskom podružnicom diskografske kuce EMI.

Kisha se Madarima ocigledno svidjela, a olakotna je ili otežavajuca okolnost u toj prici da je Anda Maric pjesme napisala i pjeva ih na madarskom. Kisha se svidjela i Slovencima, a tu je olakotna okolnost da svi glazbenici koji sviraju u grupi u Sloveniji s pravom uživaju status odlicnih studijskih glazbenika i puno više od toga. Koncertna je dvorana kina Šiška bila stoga dobro popunjena, a atmosferu je tijekom koncerta krasilo raspoloženje publike koja je došla bodriti i podržati bend.

Unatoc tome koncert nije bio briljantan, a po samoj ocjeni izvodaca ljubljanska publika možda i nije dobila Kishu na vrhuncu moci. Zanemarimo li tu poteškocu i koncentriramo se na samu koncertnu ponudu koju Kisha nudi možemo zakljuciti da se radi o producentski razradenom glazbenom projektu koji spaja više žanrova – od neizbježnog etna sve do ulaštenog popa. Projekt koji je u posljednje dvije godine nastajao na relaciji Orbanici – Ljubljana cine glazbenici koji dolaze iz Slovenije, Hrvatske, SAD-a, Srbije, Madarske i Italije što doprinosi mješavini raznih iskustava i glazbenih izricaja.

Rašclanjivati glazbu Kishe je uzaludno kao i pokušati dokuciti na koje su se sve žanrove glazbenici tijekom koncerta oslanjali. Naglasak definitivno ostaje na zbroju svega onog što glazbenici izvode, a rezultat tog zbroja je u najsjajnijim trenucima, kao što smo i rekli, vrhunski pop. Osim Ande na vokalu, Marca na elektronici i Janeza na harmonici preksinoc su se na binu popeli i trubac Igor Matkovic, gitarist Robert Pikl, klavijaturist Davor Klaric, basist Jani Hace, bubnjar Sergej Randelovic, udaraljkaš Nino Mureškic, violinisti Klemen Bracko, Vasilij Centrih i Bojan Ristic, Mojca Luin na violi te Ryuzo Fukuhara, zadužen za Bhuto ples.

Kisha ima dobro razraden scenski nastup i scenografiju koja nalikuje unutrašnjosti udobne kuce s kaucima, foteljama, krevetom, stolom i stolicama, a za Andin izgled brine se Empera3zz. Koncertni nastup pratile su i videoprojekcije VJ Raste, a na platnu se tijekom svirke pojavio i popularni crtic Gusztav.


Podijeli: Facebook Twiter