Iz knjigovodstva u fitoterapiju

Prirodna kozmetika na tradicionalan način
Prirodna kozmetika na tradicionalan način

Sama sebi bila je pokusni kunić. Proizvode bazirane na fitoterapeutskim načelima, Lorena Paladin prvo je isprobala na sebi, a potom ih proslijedila prijateljicama i zamolila da joj prenesu svoja iskustva. Ljekovite pripravke nastoji raditi onako kako je propisala Farmakopeja: čitavih godinu dana uoči početka same proizvodnje utrošila je za slaganje i isprobavanje recepta.

Averzija prema lijekovima

- Proizvodnju smo pokrenuli prije šest godina kroz obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, a prije tri godine osnovali tvrtku Bio et Naturalis u obiteljskoj kući u Rumenima. Ciljevi su od početka isti; proizvesti prirodnu kozmetiku i ostale biljne preparate isključivo iz sastojaka prirodnog podrijetla, na tradicionalan način i u malim serijama. Koristimo ljekovite biljke koje su ubrane na ekološki očuvanom području Istre i Kvarnera, reći će Lorena Paladin.

Na pitanje kako to da se ekonomistica iz knjigovodstva preorijentirala na fitoterapiju, reći će da je još u djetinjstvu osjećala averziju prema lijekovima. Ljekovito bilje bilo je logičan odabir za rješavanje zdravstvenih poteškoća. Jedan od razloga bio je i taj što je ova vrsta proizvodnje vrlo kreativna, za razliku od knjigovodstva, a mašta u osmišljavanju raznih recepta doslovno neiscrpna.

- Prošla sam edukacije za fitoterapeuta u Italiji i Hrvatskoj, a bavim se i aromaterapijom kao dijelom fitoterapije, i to prema načelima francuske škole koja podrazumijeva kontrolirano korištenje eteričnih ulja u svrhu očuvanja zdravlja te prevencije bolesti, ne samo dermalno već i oralno, pojasnit će Lorena.

Sirovinu djelomično nabavlja od nekih OPG-ova u Istri, kada je riječ o ljekovitom bilju, nešto bere i sama jer završila je edukaciju za sakupljača i prerađivača ljekovitog bilja. Dio ulja, poput hladno prešanog suncokretovog i maslinovog ulja, lavande i lavandina, kantariona, smilja… kupuje u Hrvatskoj, a preostali dio također u Hrvatskoj, ali iz uvoza, poput egzotičnijih biljnih ulja, riže, avokada i jojobe.

Linija kozmetike je podijeljena na kozmetiku za njegu i onu koja ljekovitim svojstvima pomaže kod nekih laganijih zdravstvenih problema sa kožom.

- Imamo osam vrsta biljnih balzama od kantariona, nevena, arnike, kamilice, smilja, lavande… koji se mogu koristiti za svakodnevnu njegu, a ujedno imaju ljekovita svojstva širokog spektra djelovanja. Proizvode se destilacijom i maceracijom ljekovitih biljaka. Imamo kapi i ulja s biljnim ekstraktima poput ulja sjemenki grožđa, ulja od crnog kima, ulja nevena, kapi vrkute, kadulje, kreme za lice, piling za lice i tijelo, ulja i mlijeko za tijelo, gelove za tuširanje, razne vrste meda s biljnim ekstraktima, nabrojat će Lorena.

Prilikom registracije same djelatnosti najvažnije je bilo udovoljiti zakonskoj regulativi koja je za ovakvu vrstu proizvodnje više nego zahtjevna.

Konkurencija je velika

- Posebno je trebalo urediti skladište za sirovinu, posebno skladište za eterična ulja, za ambalažu, a trebalo je i jako puno dokumentacije za svaki proizvod. Malim proizvođačima je teško jer sve je više proizvođača u Hrvatskoj koji se bave prirodnom kozmetikom, pa je konkurencija velika. Naše proizvode plasiramo u trgovine specijalizirane za prirodnu kozmetiku, biljne drogerije i ljekarne, reći će Lorena.

U obiteljskoj tvrtci zaposlena su tri djelatnika, a godišnje proizvedu oko 20.000 komada različitih proizvoda koje plasiraju na domaće tržište, a za sada manji dio izvoze u Sloveniju i Poljsku. Imaju ponuda za izvoz, ali nemaju potreban kapacitet. Namjera je stoga kandidirati se na EU fondove i tim sredstvima povećati proizvodnju, ali i uložiti ih u dodatnu edukaciju.

- Za određene biljke napravljene su studije o ljekovitosti kao i za svaki klasičan lijek. U vrijeme kada se govori o nekim superbakterijama otpornim na antibiotike, mislim da ćemo se sve više okretati prirodi i ljekovitom bilju, uvjerena je Lorena.

Kao zanimljivost obiteljske proizvodnje spomenut će liniju pripravaka za životinje. Kaže da su ljekovitim pripravcima izliječili svoga psa od kojeg su veterinari digli ruke. Pokrenuli su potom i malu liniju kozmetičkih preparata za njegu životinja, poput spreja za dezinfekciju i spreja protiv buha. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter