Iz Kalifornije u Istru zbog tartufa

Iz Kalifornije u Istru zbog tartufa
Iz Kalifornije u Istru zbog tartufa

Kada do malog sela tartufara uz rub Motovunske šume prevalite nekoliko tisuća kilometara, poput Mary Ann i Michelle Francisco iz Los Angelesa, onda je to pouzdan dokaz da je skupocjena afrodizijačka gljiva i dalje jak magnet za znatiželjnike s raznih kontinenta, kao i za gurmane koji uživaju u njenom specifičnom okusu i mirisu.

Na otvorenju Dana Zigante tartufa u Livadama - centru svijeta tartufa danas su se mogli čuti razni jezici. Brojni su turisti, ponajviše iz Slovenije, Italije, Njemačke i Austrije, zadnji kalendarski dan ljeta proveli u dolini rijeke Mirne uživajući u eno i gastro okusima i mirisima Istre.

Presijecanjem vrpce, Dane Zigante tartufa simbolično je otvorio bivši ministar kulture Bosne i Hercegovine, poznati glumac Emir Hadžihafizbegović uz želju da se na gastro planu uspostavi suradnja Istre i Sarajeva. Poručio je da je tartuf gastronomski brend koji Istarskoj županiji daje kvalitetnu turističku poziciju.

Otvorenjem tartufarskog sajma obilježen je početak sezone ove podzemne gljive, a tradicionalna jesenja manifestacija probit će sve rekorde i potrajati punih sedam vikenda.

- To je jedina moguća promocija istarskog tartufa u svijetu, rekao je Giancarlo Zigante, koji očekuje uspješan sajam jer je Hrvatska sada članica EU-a i nema više barijera pa se tartuf kupi i slobodno ponese preko granice.

Na sajmu se predstavilo četrdesetak izlagača raznih autohtonih proizvoda. Posebna gužva bila je na gostujućem štandu Sirane MIH s otoka Paga, a najtraženiji proizvod bio je kravlji sir s crnim tartufima.

Pod šatorom je izloženo oko 3,5 kilograma tartufa. Tartufa je još uvijek malo, a nešto veće količine očekuju se tijekom listopada. Kilogram prve klase bijelog tartufa prodavao se po 19.900 kuna, druge klase po 13.900 kuna, a ekstra klase po 24.900 kuna, tako je jedan primjerak od 154 grama dosegnuo cijenu od oko 500 eura.

Za svakog ponešto našlo se danas u Livadama, od izložbe tartufa, degustacije istarskih delicija, licitacije podzemne gljive do pokaznog traženja tartufa, a održan je i kulinarski show. Za posjetitelje je tjesteninu s tartufima pripremao Janez Bratovz, vlasnik ljubljanskog JB restorana, poznatog na svjetskoj kulinarskoj sceni. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter