Iz Istre nijedan zahtjev za mikrokreditiranje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije (HAMAG INVEST) još početkom svibnja objavila javni poziv za odobravanje mikrokredita uz vrlo povoljne uvjete, iz Istarske županije još nije stigao nijedan zahtjev. Ukupno ih je stiglo 25, najviše iz Zagrebačke i Splitsko-dalmatinske županije, a dva i iz Slavonije. 

- Uzimajući u obzir činjenicu da za prijave treba pripremiti dokumentaciju, pretpostavljamo da nekim poduzetnicima treba duže za pripremu i stoga očekujemo veći broj zahtjeva u idućih mjesec dana.

Ne bismo li zainteresiranima olakšali proces pripreme dokumentacije, objavili smo na našim internetskim stranicama (www.hamagbicro.hr) precizan popis dokumenata koje treba priložiti uz zahtjev te obrasce koje poduzetnici mogu jednostavno preuzeti, kao i upute i savjete za pisanje poslovnog plana, objašnjava glasnogovornica HAMAG-a Helena Madunić. Napominje da se odobravanje prvih zahtjeva očekuje u roku od 30 dana.

Krediti se, dodaje, uglavnom traže za osnovna i obrtna sredstva. Većinom je riječ o nabavi strojeva i opreme, ulaganju u alate i uređaje te sredstva za rad. Konkretnije, krediti se traže za novi softver, uredski namještaj, informatičku opremu, opremu za teretanu, opremu za proizvodnju piva, izradu vizualnog identiteta i slično, veli glasnogovornica.

Kredit mogu dobiti novosnovana trgovačka društva, obrti i subjekti malog gospodarstva koji posluju do 24 mjeseca, kojima je na raspolaganju ukupno pet milijuna kreditnih sredstava. Iznimno, mogu ga zatražiti oni koji još nisu osnovali tvrtku ili obrt, pod uvjetom da to učine do potpisivanja ugovora o kreditu. U tom slučaju u zahtjevu i priloženom poslovnom planu potrebno je navesti planirani oblik utemeljenja, vlasničku strukturu i djelatnost kojom će se baviti te eventualno planirani naziv budućeg subjekta mikro gospodarstva.

S obzirom da HAMAG ugovore o kreditu sklapa isključivo s registriranim gospodarskim subjektima, do trenutka potpisivanja ugovora o kreditu fizička osoba koja je podnijela zahtjev za kredit treba imati registriran mikrogospodarski subjekt koji je u skladu s predanim zahtjevom.

Uvjeti su, u odnosu na poslovne banke, vrlo povoljni: kamatna stopa je fiksna i iznosi 0,99 posto godišnje (efektivna 1,09 posto), a rok otplate pet godina, uključujući i poček od šest mjeseci.

Najmanji iznos kredita koji pojedina tvrtka može dobiti je 10 tisuća kuna, a najviši 120 tisuća. Javni je poziv otvoren do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 1. studenog ove godine.    

Krediti su namijenjeni ulaganju u obrtna (najviše 40 posto) i osnovna sredstva (najmanje 60 posto). Kreditirat će se ulaganje u strojeve i opremu, u alate i uređaje, u sredstva za rad, kupnja ili adaptacija zemljišta i poslovnih objekata, razvoj softverskih i IT rješenja i ostala nematerijalna imovina.

S druge strane, ne kreditiraju se ugostiteljski objekti koji isključivo toče piće; kockarnice, kladionice; izgradnja i kupnja stambenog i poslovnog prostora radi stanovanja ili prodaje te kupnja i izgradnja takvih objekata radi iznajmljivanja, izuzev u svrhu turističke djelatnosti; trgovina; kupnja vlasničkih udjela u drugim tvrtkama; benzinske postaje; proizvodnja i distribucija duhanskih proizvoda; prodaja i servisni autosaloni; nabava vozila; poljoprivredna i ribarska djelatnost. Neće se kreditirati ni ostale djelatnosti po propisima o potporama male vrijednosti te nabava nekretnina i pokretnina od povezanih osoba po definiciji 24 i 27 u Međunarodnom računovodstvenom standardu.    

Poziv je namijenjen mikrogospodarskim subjektima definiranim Zakonom o poticanju razvoja malog gospodarstva, koji godišnje u prosjeku imaju manje od 10 radnika i ostvaruju ukupan godišnji prihod do dva milijuna eura ili imaju ukupnu aktivu odnosno dugotrajnu imovinu do dva milijuna eura ukoliko su obveznici poreza na dobit, odnosno poreza na dohodak. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter