Iz Innsbrucka stigli pješke u Rovinj

Peter Pacher i Günter Heber (u sredini) sa svojim rovinjskim prijateljima (A. POKRAJAC)
Peter Pacher i Günter Heber (u sredini) sa svojim rovinjskim prijateljima (A. POKRAJAC)

Dvojica prijatelja, komercijalisti Peter Pacher (55) i Günther Heber (50), napravila su pravi podvig. U Rovinj, koji je desetljećima njihovo turističko odredište, su iz 600 kilometra udaljenog austrijskog Innsbrucka stigli pješke. Preciznu razdaljinu ne znaju jer za pješačenje nisu mogli koristiti autocestu, već su se za što kraći put snalazili na karti.

Dnevno su pješačili od sedam do osam sati pa im je za dolazak u Rovinj trebalo 12 dana. Najteže im je bilo između Trsta i Rovinja. Na putu su, naime, triput mijenjali tenisice, a one koje su kupili u Palmanovi su ih toliko nažuljale da su se tri dana liječili prije dolaska u centar Rovinja.

Najljepše fotografije u Bujama

Peter Pascher je lani došao u Rovinj biciklom, ali kaže da je pravi osjećaj ipak dolazak pješice. Dvojica prijatelja su putem mogla stati i promatrati divne panorame, koje su za obitelj i prijatelje ovjekovječili digitalcima. Najljepše fotografije napravili su u Bujama, gdje ih je iznenadio pljusak, ali su potom snimili divne panorame grada s crvenilom sa zapada.

- Najzanimljiviji nam je bio prelazak Karavanki, kada smo u jadnom danu preko Plöchenpassa prešli dvije planine. Tu nas je preteklo oko tri tisuće motorista na Harley-Davidsonima, koji su imali svoj susret. Svako toliko netko nam se zaustavio, ali smo uz zahvalu i njihovo čuđenje nastavljali pješke. Doživjeli smo i velike temperaturne razlike. Danju je bilo toplo, a noću tek šest stupnjeva pa smo se smrzavali u šatoru, kaže Peter Pacher.

Nosili ruksake teške 20 kilograma

Peter i Günter su inače na leđima nosili ruksake s 20 kilograma opreme. Među ostalim, tu su bili i mali šatori u kojima su noćili u blizini cesta. Zbog vrućina dnevno su pili i po pet litara vode, a hranili su se kaloričnom hranom, ponajviše kobasicama i sirom.

Peter dolazi u Rovinj već 31, a Günter 25 godina. Tu im je drugi dom, pa u grad sv. Eufemije dolaze i po pet puta godišnje, a obavezan je dolazak na doček Nova godine. Ovdje imaju puno prijatelja, naučili su puno riječi na hrvatskom, ali kažu da im i nije potreban jer mnogi u turističkom Rovinju govore njemački.

Kažu da će iduće godine vjerojatno doći na tandem-biciklu. (A. POKRAJAC)


Podijeli: Facebook Twiter