Iz Homsa stižu vijesti o zlocinima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuce Sirijaca posljednjih su dana pobjegle u Libanon, objavio je UN, dok istodobno iz Homsa i dalje stižu izvješca o zlocinima sirijskih snaga sigurnosti nad civilnim stanovništvom, javlja BBC u utorak.

Agencija UN-a za izbjeglice priopcila je da su samo u zadnja dva dana iz Sirije u Libanon prebjegle dvije tisuce ljudi. Mnoge od tih izbjeglica, mahom žena i djece, sa sobom ima samo najosnovnije stvari.

- Što bismo trebali ciniti? Ljudi sjede u svojim kucama, a oni nas gadaju tenkovskim granatama. Tko može pobjeci, bježi. Ostali sjede i cekaju da umru, rekla je jedna žena iz pogranicnog grada Al Kusaira, 15 kilometara od Homsa, koja je pobjegla u Libanon.

Druga je žena BBC-jevom reporteru Paulu Woodu u kameru rekla da su joj sirijski vojnici u petak u Homsu ubili sina: "Prerezali su mu vrat. Bilo mu je 12 godina". Dodala je da je još 35 muškaraca i djecaka iz cetvrti Baba Amr uhiceno i ubijeno. Tu su cetvrt, središte otpora protiv snaga Bašara al Asada, u cetvrtak osvojile snage sirijskog režima.

I oporbeni i aktivisti za ljudska prava takoder kažu da snage sigurnosti i prorežimske milicije prikupljaju muškarce starije od 14 godina koji se još uvijek nalaze u Baba Amru, muce ih i ubijaju. Ta se izvješca, napominje BBC, ne mogu neovisno potvrditi.

Sirijska vlada vec cetiri dana ne dopušta konvoju Crvenog križa i Crvenog polumjeseca da ude u Baba Amr, obrazlažuci to sigurnosnim razlozima.

Britanski Channel 4 u ponedjeljak je emitirao tajno snimljeni video zapis na kojem se vidi kako medicinsko osoblje zlostavlja ranjenike u bolnici u Homsu. Na snimci se vide sobe pune ranjenika, privezanih za krevete, s povezom preko ociju i tragovima teškog batinanja po tijelima.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Navi Pillay kaže da je, iako se ni ta snimka ne može neovisno potvrditi, ona u skladu s ostalim dokazima koje je UN prikupio o zlostavljanjima u sirijskim bolnicama.

UN je ranije objavio da ima dokaze da su sirijske snage sigurnosti pocinile raširena, sustavna i gnusna kršenja ljudskih prava, medu njima i zlocine protiv covjecnosti, s prešutnim odobrenjem i znanjem vlasti.


Podijeli: Facebook Twiter