Iz HNS-a izbačeni Martinčević i Koračević

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon nepravomoćne i jednoglasne odluke Suda časti varaždinske županijske organizacije HNS-a da se iz stranke isljuče saborska zastupnica Natalija Martinčević i bivši čelni čovjek HEP-a Zlatko Koračević, priopćenjem se očitovala i sama stranačka organizacija, poručivši kako su oboje nanijeli štetu stranci.

U županijskom HNS-u ističu kako je Sud časti, na temelju uvida u spise predmeta te izjava svih strana u procesu, donio odluku da su Martinčević i Koračević počinili teške povrede Statuta stranke te nisu poštivali odluke nadležnih tijela čime su nanijeli štetu ugledu stranke.

Napominju kako je nepravomoćnu odluku o njihovu isključenju Sud časti donio jednoglasno te im je odmah i uručena, a od danas teče rok za žalbu od osam dana. Ukoliko Martinčević ili Koračević ne podnesu žalbu, odluka se smatra pravomoćnom.

Podnesu li je, Sud časti u stranačkoj središnjici, kao drugostupanjsko tijelo, na žalbu mora odgovoriti u roku od 30 dana i njegova je odluka konačna. Na današnjoj sjednici Suda časti u Varaždinu, uz Martinčević i Koračevića te članove tog stranačkog suda, bio je i potpredsjednik Hrvatskog sabora i ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić koji je i podnio prijavu protiv Martinčević i Koračevića.

Martinčević je nakon sjednice Suda časti rekla da je sama prijava bila potpuno nesuvisla i bez i jednog argumenta.

- Ovo je apsolutno ljudski neprihvatljivo i potpuno pravno neutemeljeno i vodi daljnjoj destrukciji stranke. Stranka koja se dvadeset godina zalagala za demokraciju sada izbacuje svog osnivača (Radimira Čačića) bez mogućnosti obrane i žalbe, a nas, koji smo samo iznijeli svoje mišljenje, proganja na ovakav način, istaknula je Martinčević.

Na novinarsko pitanje koje su argumente koristili u prijavi protiv nje, Martinčević kaže da je to bila njezina podrška Čačiću, odnosno njezine izjave da procedura prilikom izbacivanja nije bila demokratska.

Martinčević je rekla da je to bila baza cijelog postupka protiv nje. Dodaje da, po njenom mišljenju, u cijelom postupku nije bilo suvislog argumenta. Pred Sudom časti je ponovila svoje stavove ali, kako je rekla, to u stranci izgleda više nije dozvoljeno.

Na pitanje hoće li se žaliti na odluku, Martinčević je odgovorila da to više nije stranka u koju se prije 13 godina učlanila i da više nema vrijednosti za koje se ona svih ovih godina borila. S druge strane, ocijenila je, današnja odluka Suda časti sigurno nije stav članova i birača HNS-a. Dodala je da će još razmisliti hoće li se žaliti.

Prema pojašnjenju iz stranke, nakon primitka odluke, žalba je moguća u roku od osam dana, a o eventualnoj žalbi odlučuje Sud časti na vrhu stranke. Njegova je odluka konačna.

Na pitanje koja je njezina daljnja budućnost na dužnosti zamjenice gradonačelnika i saborske zastupnice, Martinčević odgovara da je izabrana na neposrednim izborima voljom birača te da smatra da je do sada svoj posao radila odgovorno. Zbog te odgovornosti prema biračima moram nastaviti taj posao obavljati i dalje i iskreno se nadam da me u tome ni pojedinci niti stranka neće sprječavati, zaključila je Martinčević.

Koračević je nakon donesene odluke rekao da je sankcioniran zbog iznošenja osobnih stavova u javnosti vezano uz isključenje Radimira Čačića iz HNS-a. 

"Takav način, takvi argumenti politički su štetni za stranku, pravno neutemeljni  i ljudski neprihvatljivi", rekao je. Dodao je da mu se na teret stavlja i kršenje zabrane komuniciranja s Radimirom Čačićem što je ocijenio zadiranjem u njegova osobna prava.

Koračević kaže da bez obzira na sve događaje nije spreman odreći se prijateljstva s Čačićem  i podrediti se nečijim osobnim stavovima te zaboraviti na  osnovne postulate stranke  koje je postavila Savka Dabčević Kučar, a to su demokratičnost, pravednost i uvažavanje drugačijeg mišljenja  i stava. 

Kaže da će iskoristiti svoje pravo na žalbu središnjici. Na novinarski upit hoće li se učlaniti u drugu stranku Koračević je rekao da će, bez obzira na konačnu odluku, on svoj politički kapital dati na provjeru biračima, prije svega  u njegovoj matičnoj općini  Bednja,  ali i šire od toga na nekim od budućih izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter