Iz Fukushime opet curi radioaktivna voda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava japanske nuklearke Fukushime Daiichi, oštecene prije dva mjeseca u potresu i tsunamiju, objavila je u cetvrtak da je ponovno zabilježeno curenje radioaktivne vode iz reaktora za kojeg se vjerovalo da ce se najbrže staviti pod kontrolu.

Radnici u nuklearki upumpavaju vodu u cetiri reaktora kako bi ih rashladili nakon razornog potresa 11. ožujka i tsunamija koji je pogodio sjeveroistocni Japan i onesposobio sustave hladenja u nuklearki.

"Mora postojati veliko curenje", kazao je upravitelj pogona Junichi Matsumoto na konferenciji za novinare u cetvrtak. Nakon što su ranije ovog tjedna obavili popravke na prvom reaktoru radnici Tokyo Electric Power Co (TEPCO), koja upravlja nuklearkom, otkrili su da je razina vode u komorama sa šipkama urana pala oko pet metara ispod predvidene razine.

Dijelovi goriva vjerojatno su se otopili i pali te pritom možda oštetili komoru i probili rupu, kazao je Matsumoto.
On je kazao kako se sada razmatra da li da se poveca razina vode za hladenje i tako riskira otjecanje novih kolicina radiokativne vode. U reaktor je do sada upumpano više od deset tisuca tona voda no nije jasno gdje ona, koja iscuri, završava.

U drugom reaktoru nuklearke prošlog se mjeseca pojavilo slicno curenje koje su radnici uspjeli zaustaviti tekucim staklom i drugim tvarima.

Japanska vlada trebala bi, pod pritiskom banaka, tijekom dana objaviti plan financijske pomoci nuklearki za koji se procjenjuje da ce biti težak 62 milijarde dolara i kojim ce se pokriti odštete žrtvama nuklearke te spasiti kompaniju i njezine dionicare od finacijske propasti.


Podijeli: Facebook Twiter