Iz Fukushime isteklo 12 tona radioaktivne vode

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Približno 12 tona radioaktivne vode isteklo je iz nuklearne centrale Fukushima, a dio se vjerojatno izlio u more, otkriveno je u cetvrtak ujutro.

Japanska elektroenergetska tvrtka Tokyo Electric Power (Tepco) objasnila je da je istjecanje otkriveno u cetvrtak ujutro na cijevi koja povezuje privremeni uredaj za dekontaminiranje vode, gdje se cisti tekucina za hladenje reaktora.

Vrlo radioaktivna nakon prolaska kroz reaktor, ta se voda obicno ponovno ubrizgava u sustav hladenja nakon prolaska kroz opremu za dekontaminranje. Tepco je precizirao da je radioaktivna tekucina, koja je iscurila u cetvrtak, bila korištena u operacijama cišcenja.

Oštecenje je otklonjeno, naglasio je glasnogovornik. Tepco pokušava utvrditi tocnu kolicinu vode koja je iscurila u ocean iz centrale Fukushima Daiichi, 220 km sjeveroistocno od Tokija.

To nije prvi takav slucaj: oko 120 tona radioaktivne vode iscurilo je iz sustava za dekontaminaciju prošlog mjeseca, od kojih je 80 litara završilo u moru, precizira kompanija.

U tragediji izazvanoj potresom magnitude 9 u Pacifiku 11. ožujka 2011., koji je zatim izazvao tsunami te havariju nuklearne elektrane Fukushima, potvrdena je smrt 5.846 ljudi, a 3.317 osoba je nestalo.

Ozlijedenih je 6.011, a materijalne su štete goleme kao i onecišcenje izazvano radioaktivnošcu.


Podijeli: Facebook Twiter