Iz Fažane su nas s jedrilicom otjerali u nevrijeme

Alessandra Marcheselli i Luca Ambrosi sa Leom Pavela
Alessandra Marcheselli i Luca Ambrosi sa Leom Pavela

Nakon povratka sa sedmodnevnog krstarenja po liburnijskim otocima, pristavši na mjesto povratka u rovinjsku ACI marinu, obratili su nam se talijanski državljani Luca Ambrosi i Alessandra Marcheselli. U 12 metarskoj jedrilici, koju su uzeli u najam, sa njima su bili njihovo troje djece, Alessandrin brat i skiper Leo Pavela.

- Krstarenje bi nam ostalo u lijepom sjećanju, da nam se nije desio incident u Fažani, kakvom se nismo nadali. Zbog nadolazećeg nevremena po povratku u Kvarner u četvrtak navečer smo pristali u zaštićenoj luci Banjole.

U petak, kada smo morali vratiti jedrilicu, ujutro smo krenuli prema Rovinju, a u fažanskom kanalu nas je presreo neverin, zbog čega smo morali pristati u luku. Tamošnji lučki djelatnik nas je međutim potjerao, iako je iz pravca Rovinj nadolazilo nevrijeme. Samo zahvaljujući snalažljivosti skipera Lea Pavele izbjegli smo neugodnosti plovidbe po nevremenu sa troje male djece, rekla nam je Alessandra Marcheselli.

- Pred fažanskim kanalom nas je dočekao pljusak i jaki vjetar u pramac, pa smo morali skinuti jedra i pokrenuti unutrašnji motor. Kako motor ima samo 24 konja brzo se u srazu s valovima zagrijao, pa sam, da bih ga rasteretio, nastojao pokrenuti i dodatni vanbrodski motor. Na nesreću nije htio upaliti, pa sam znajući da ne smijem u zaklon uz Veliki Brijun okrenuo prema luci Fažana.

Tamošnji djelatnik nam je dozvolio da se vežemo na vanjski dio mola, gdje ne pristaju brodovi za Brijune. Malo kasnije, kada smo se s djecom predahnuli u kafiću uz mol, došao je do nas i zatražio da odmah isplovimo. Iako je iz pravca Rovinju nadolazilo nevrijeme nije ni htio čuti za razloge zbog kojih smo morali pristati, pa smo se morali odvezati.

Spas smo potražili u zavjetrini Velikog Brijuna, gdje smo sto metara od obale usidrili jedrilicu. Do nas su ubrzo gliserom doplovili nadzornici. Kada smo im objasnili što nam se dogodilo, dozvoli su nam da ostanemo na vezu dok ne prođe nevrijeme, na što smo im zahvalni, objasnio nam je skiper Leo Pavela.

Nakon nekoliko sati, kada se vrijeme smirilo Talijani su sa našim skiperom krenuli jedrima prema Rovinju, gdje su stigli u petak predvečer.

- Zbog kojekakvih havarija u sezoni nam se u Fažani javlja punu nautičara, ali ih mi ne možemo sve primiti, pa ih upućujemo u Pulu koja ima veliku luku. Pavela je međutim htio ostati u fažanskoj luci, a potom je napravio incident vezavši se uz Veliki Brijun, kaže Zoran Rukavina iz pulske Lučke uprave, koji potvrđuje da ga je Pavela nazvao i požalio se na ponašanje djelatnika u Fažani. (Napisao i snimio A. POKRAJAC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter