Iz EU-a za štinjanske utvrde dva milijuna kuna

Monte Grosso (Arhiva)
Monte Grosso (Arhiva)

Grad Pula, kao partner u projektu ADRI FORT, dobit će ukupno 371 tisuću eura ili gotovo 2,8 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz pretpristupnog programa IPA CBC Jadranska prekogranična suradnja 2007-2013. koje će utrošiti za uređenje i umrežavanje pet štinjanskih utvrda.

Najveći je to iznos i ozbiljni iskorak Grada Pule u europske fondove, kako je naglasio dogradonačelnik Fabrizio Radin na konferenciji za novinare na kojoj je i predstavljen projekt te dodao da je veliki napredak što je u projekt uključeno i pulsko Sveučilište.

Projektom ADRI FORT (Adriatic fortressess and military areas) predviđeno je uređenje ukupno pet utvrda na štinjanskom području radi njihove ponovne turističke uporabe. Riječ je o tvrđavama Punta Christo, Monte Grosso, Valmaggiore, Munide i Zonchi.

- Grad Pula je pokretač projekta. Tražeći partnere išli smo u Regiju Veneto koja je potom prihvatila ulogu vodećeg partnera zbog jače sposobnosti i većih iskustava. Ukupno je u projektu, uz Regiju Veneto, još 11 partnera, među kojima su Grad Pula i pulsko Sveučilište. Ukupni budžet projekta iznosi 2,28 milijuna eura. Grad Pula dobio je 315 tisuća eura, a Grad sufinancira projekt 55,7 tisuća, ali je to rad djelatnika iz Ureda za prostorno planiranje koji će dio radnog vremena utrošiti na ovaj projekt, a Grad neće izdvajati gotovinu, navela jeKristina Fedel Timovski.

Naglasila je da je to priprema za daljnje strateške projekte i preduvjet za financijsko održavanje kulturne baštine i njene valorizacije. U lipnju iduće godine raspisat će se natječaj za pripremu dokumentacije za strukturne fondove 2014.-2020. pa Grad vidi i tu mogućnost da nastavi razvijati ovaj projekt. Stoga je u njega uključena i Istarska županija i Sveučilište, jer će to biti viša razina i osnova za dodjelu sredstava. Stoga je ovaj projekt, navela je Fedel Timovski, temelj za daljnju razradu ovog i svih sličnih projekata.

O projektu su govorili voditeljica Odsjeka za informiranje, međunarodnu suradnju i EU-politike Grada Pule Kristina Fedel Timovski, stručna savjetnica za međunarodnu suradnju i projekte Klara Udovičić, stručna savjetnica za zaštitu okoliša Lorena Dropulić te partneri iz Ureda za međunarodna istraživanja sa Sveučilište Jurja Dobrile u Puli, prof. dr. sc. Ivan Jurković, prorektor za međunarodnu suradnju, i mr. sc. Barbara Unković.

U studenom ove godine potpisat će se potrebni ugovori i tada će započeti realizacija ovog projekta. Rok realizacije je 30 mjeseci. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter