Iz etnološkog rakursa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Ulika postavljena je izložba "Iz etnološkog rakursa" Etnografskog muzeja Istre (EMI). Autorica fotografija Tamara Nikolic je na otvaraju istaknula da je izložba nastala iz potrebe da se široj publici približi rad etnologa i njihovo korištenje fotografije kao medija putem kojeg stvaraju i upotpunjuju dokumentaciju u kulturi.

Nikolic je istaknula da EMI od pocetka djelovanja 1962. godine sakuplja, cuva i interpretira predmete vezane uz materijalnu kulturu Istre i bilježi pojave koje danas nazivamo nematerijalnom kulturom, kao što su vještine, znanja, vjerovanja, obicaji i folklorne tradicije.

- Kao medij dostupan uglavnom svima, fotografija je vec odavna ušla u masovnu uporabu. Kao sredstvo dokumentiranja ima i odredena ogranicenja. Mnoga od njih nadmašio je filma koji se može razumjeti kao viša i savršenija razina vizualnog dokumentiranja. Pa, ipak, fotografija je nezamjenjiva u muzejskoj praksi i dokumentiranju kulture uopce. Uz to, fenomen fotografije, baš kao i film, prelazi granicu puke potrebe za dokumentiranje i nerijetko zalazi u domenu kreativnog, umjetnickog istraživanja, zakljucila je Nikolic.

Izložba ostaje otvorena do 2. srpnja, postavio ju je Dragan Dimovski, dok je prigodni katalog oblikovao Agron Lešdedaj.


Podijeli: Facebook Twiter