Iz Družbe Adrije mogli bismo profitirati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Igor Dekanic, profesor, redoviti profesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu i bivši savjetnik za unutarnju politiku nekadašnjeg predsjednika Stipe Mesica, strucnjak je za energetiku. Posebno se bavio utjecajem nafte na geopoliticke prilike u 20. stoljecu.

S njim smo razgovarali o aktualnoj problematici. O nedavnoj ruskoj obustavi plina Bjelorusiji, koja je potom zavrnula ventil prema zapadnoj Europi, Dekanic kaže:

- Ovaj put situacija nije ni upola tako dramaticna kao što je bio slucaj s Ukrajinom, nešto bi eventualno mogao osjetiti sjever Europe. Ljeto je vrijeme kad se pune plinska skladišta, i najgore što se može dogoditi je sporija dinamika, veli Dekanic.

Kad je u pitanju aktualizacija projekta Družba Adria, o cemu su razgovarali premijerka Kosor i premijer Rusije Putin, reci ce da je "kao energeticar uvijek podupirao taj projekt".

- Njime bi se ostvarili puni kapaciteti JANAF-a, kad bi došlo do realizacije povecala bi se fleksibilnost dobave plina, a Hrvatska bi mogla izvoziti rusku naftu u regiju te profitirati.

Ovo su sve prednosti, nedostatak bi mogao biti okoliš, no ako bi se poštivali svi europski standardi, ni tu ne bi bilo razloga za brigu, tvrdi Dekanic. U posljednje vrijeme aktualna je i bugarska najava izlaska iz projekta Južni tok.

- Bugarska najavljuje izlazak, Rumunjska i Grcka ulazak. Sve su to pitanja dnevne politike, rekao bih i da dogadaji u Meksickom zaljevu izazivaju reakcije, no nakon nekog vremena opet ce se i Bugarska vjerojatno vratiti.

Svijet još neko vrijeme nece moci pobjeci od nafte i plina kao najvažnijih energenata, zakljucuje on.


Podijeli: Facebook Twiter