Iz diplomacije odlazi 70-ak ljudi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatsku diplomaciju moglo bi do kraja godine napustiti još 70-ak zaposlenih. Prema neslužbenim informacijama, u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) ocekuju da ce se do tog roka "približiti zacrtanom broju" zaposlenika, a prema uredbi o unutarnjem ustrojstvu tog tijela, radi se o 1.262 državna službenika i namještenika.

Vjerojatno je da ce se smanjenje broja državnih službenika i namještenika odvijati uglavnom po dosadašnjem modelu, a to znaci neprodužavanjem ugovora onima koji su primljeni na odredeno vrijeme i kojima ugovori prestaju vrijediti.

I sada se najvece smanjivanje broja zaposlenih ocekuje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Naime, od ukupnog broja zaposlenih u sustavu MVPEI-ja, 560 ih radi u ispostavama u inozemstvu, od kojih su 73 veleposlanika i generalna konzula. Uredba o unutarnjem ustrojstvu, pak, predvida da u inozemstvu budu zaposlene samo 453 osobe.

S druge strane, broj državnih službenika i namještenika na Zrinjevcu cak je i manji od onoga što je propisano uredbom: trebalo bi ih biti 809, a ima ih 773.

Dodatno smanjenje broja zaposlenih i dosezanje zacrtane brojke znacilo bi da je za vrijeme mandata ministra Gordana Jandrokovica diplomacija srezana za petinu. Kad je Jandrokovic preuzeo vanjskopoliticko ministarstvo, službenika i namještenika bilo je blizu 1.500. Vec je tada najavljivao da ce diplomatski sustav smanjiti i reorganizirati.

Danas njegovi suradnici tvrde da je nekadašnji diplomatski aparat bio glomazan i da se tek sada svodi na pravu mjeru. «Sad smo, s ovim brojem ljudi, puno brži i ucinkovitiji», tvrde ministrovi suradnici.


Podijeli: Facebook Twiter