Iz crnog fonda novac i za estradnjake

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmedu 47,5 i 52,5 milijuna kuna isplatio je bivši riznicar HDZ-a Mladen Barišic raznim osobama od 2005. do 2009. godine, proizlazi iz onog što je dosad procurilo u javnost iz tri Barišiceva iskaza pred USKOK-om, odnosno iz uskocke istrage koja se vodi protiv Ive Sanadera, Mladena Barišica, Nevenke Jurak i ostalih zbog izvlacenja državnog novca preko Fimi-medije.

Najviše je, kako je sam ispricao, predao na ruke Ivi Sanaderu. Rijec je o svoti od 28 milijuna kuna, s tim da mu je samo u travnju i svibnju 2009. u dva navrata odnio oko 14 milijuna kuna u domacoj i stranoj valuti. Ostali novac Barišic je nosio drugim ljudima i institucijama, što pokazuje da operacija Fimi-media nije bila osmišljena iskljucivo radi osobne dobiti Sanadera, Barišica i Jurak.

Sredstvima iz crnog fonda, okoristili su se i estradnjaci, što intrigira javnost. Veliki šok izazvala je informacija da je Marko Perkovic Thompson dobio preko pola milijuna eura samo da u kampanji za izbore 2007. ne bi pjevao ni za jednu stranku. Sada su na red došli i pjevaci koji su primali novac da nastupaju za HDZ, Mišo Kovac i Nina Badric.

Prema Vjesnikovom otkricu, Mladen Barišic USKOK-u je ispricao da je Miši Kovacu isplatio izmedu 80 i 100 tisuca eura za nastupe u kampanji 2007., a Nini Badric 40 tisuca eura. Svote su isplacene, tvrdi Barišic, mimo redovnih ugovorenih honorara. Do Nine Badric i Miše Kovaca jucer nismo uspjeli doci, a njihovi menadžeri nisu nam se javljali na opetovane telefonske pozive.

Te 2007. godine kad su njih dvoje pjevali za HDZ, Mišo Kovac je cak tvrdio da to radi besplatno. Nina Badric, koja je svoje nastupe dogovarala sa Sanaderom u Banskim dvorima, izjavila je da je «teško odoljeti šarmu našeg premijera Sanadera».

Nakon isplata Sanaderu i estradnim zvijezdama, najznacajnije svote Barišic je nosio u HDZ. Prema iskazu bivšeg riznicara, stranka je mjesecno iz crnog fonda dobivala izmedu 100 i 200 tisuca kuna za «redovite troškove», što u periodu od cetiri godine iznosi izmedu pet i deset milijuna kuna. U stranci je na koncu završilo i 300 tisuca eura i dva milijuna kuna koje je Barišic nakon Sanaderove ostavke imao u sefu u Carini.

O tom novcu bila je obaviještena i premijerka Jadranka Kosor. HDZ je ta sredstva na koncu predao DORH-u i ona su danas dio dokaznog materijala u istrazi Fimi-medije.


Podijeli: Facebook Twiter