Iz Castropole autom na Giardine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

O problemima Ulice Castropola i Kaštela puno se piše. Najnovije rješenje iz Grada predvida proboj Castropole na Malo rimsko kazalište ima pobornike, ali i protivnike. Jedna stanarka ovoga kvarta (podaci poznati redakciji) smatra da to nije najsretnije rješenje ta da nece riješiti probleme ovog kvarta. Nevezano o samoj financijskoj strani projekta, naša citateljica smatra da se problem Castropole treba riješiti na nacin vracanja njenog izlaza na Giardine i to iz više razloga.

- Izgradnjom nove ceste preko Malog rimskog kazališta na "Jupiter" rascijepio bi se arheološki i prostorno jedinstven, najljepši dio stare jezgre grada, umjesto da ga se dodatno valorizira i obogati sadržajima. Tvrdava, rimsko kazalište, Sveucilišna knjižnica i Arheološki muzej cine kulturno-arheološku jezgru, prsten koji treba urediti, postaviti dodatnu rasvjetu, urediti šetnicu kako bi ovaj dio napokon postao ugodno mjesto za sve gradene i turiste. Stoga bi, navodi citateljica, vracanje izlaza na Giardine bio najjednostavnije i najjeftinije rješenje.

Uz rijeci da je problem Castropole zapravo stvorio Grad Pula kada je izgradnjom ovakve Portarate ova ulica blokirana, navodi da smatra da se postojeci prolaz mogao arhitektonski uklopiti u cjelinu. Podsjeca i na to da sadašnja Portarata nije nikakva revitalizacija povijesti jer trga tu nekada nije ni bilo te da se stalno piše o tome da je vracanje prometa s Castropole na Giardine nemoguce, no nitko do sada nije dao i logicno objašnjenje zašto.

- Pokazalo se da je za život ovoga grada promet kroz centar još je uvijek nužnost, navodi te podsjeca da je u vrijeme kada su Giardini bili zatvoreni za promet centar grada bio potpuno pust.


Podijeli: Facebook Twiter