Iz Buzeta za Rijeku - preko Motovuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog rekonstrukcije državne ceste u srijedu se za sav promet zatvara dionica Bršcak - Rocko Polje na tranzitnom pravcu koji od tunela Ucke vodi preko Buzeta do slovenske granice. To ce najveci problem donijeti autobusnom i teretnom prometu, kojemu ce u iducih mjesec dana jedini alternativni pravac biti onaj daleko duži, preko Lupoglava, Pazina i Motovuna.

- Za Labin ili Rijeku moramo ici preko Motovuna, što ce znatno povecati troškove koje nitko nije ukalkulirao, niti ce nam ih vratiti. U slucaju prijevoza za Rijeku, to je stotinjak kilometara duže u jednom pravcu, odnosno oko 400 kuna direktnih troškova više, bez radnog vremena vozaca, požalio se buzetski prijevoznik Branko Bašic. Upozorio je da ce velike troškove, osim kamionskog, pretrpjeti i autobusni prijevoz.



Prilikom rekonstrukcije 1.685 metara duge dionice kod Bršcaka primijenit ce se tehnologija hladnog recikliranja materijala. Upravo je zbog ove tehnologije izvodac radova bio primoran zatvoriti cestu za sav promet jer stroj koji izvodi recikliranje toliko je širok da je nemoguce da se promet za vrijeme glavnih radova odvija jednom trakom.

Bašic smatra da se na taj nacin radi cesta iskljucivo zbog cijene, i to one koju ce investitor placati izvodacu, što ga je, kaže, najviše naljutilo. Hrvatske ceste su i raspisale takav natjecaj, što znaci da su od starta išli na tu varijantu.

- Zatvaranje ceste suluda je ideja jer se promet i za vrijeme glavnih radova trebao odvijati jednom prometnom trakom. To bi u konacnici sigurno bilo rentabilnije i jeftinije, smatra Bašic.



Upozorio je i na sigurnost prometa na nerazvrstanim cestama koje ce se koristiti kao zaobilaznice za promet osobnim vozilima jer je cesta za Hum široka tri, cetiri metra i dozvoljava mimoilaženje dva, tri vozila do Huma, a suocit ce se s kolonama u oba pravca.

U osnovnoj školi u Rocu takoder su se našli na sto cuda, posebice zbog autobusnog prijevoza školske djece koja se iz Lanišca voze u Roc. Kilometraža bi im se, u najboljem slucaju, na relaciji od Buzeta preko Cicarije, u jednom smjeru povecala za oko 56 kilometara, kaže voditeljica Podrucne škole Roc Karmen Kevereski Nikovic. (G. CALIC ŠVERKO)

OVO JE SAŽETAK TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter