IZ BiH: Poziv na bojkot Dodika

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uprava Islamske zajednice u BiH pozvala je islamske zemlje u svijetu da predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika proglase "personom non grata", isticuci da politika koju predvodi priprema novi genocid prema muslimanima u BiH, priopceno je iz Rijaseta (uprave) IZ-a.

To je reakcija nakon što je Dodik dan ranije iznio niz optužbi na racun bošnjackih politicara i Islamske zajednice u BiH. Dodik je u nedjelju izjavio da ce se BiH raspasti te da su bošnjacki politicari u Federaciji BiH poput celnika SDP-a BiH, SDA i drugih stranaka instruirani politickim islamom i glavnim ideologom, poglavarom Islamske zajednice Mustafom efendijom Cericem.

"Rijaset Islamske zajednice ce ovo priopcenje dostaviti veleposlanstvima muslimanskih zemalja s prijedlogom da se uskrati gostoprimstvo i proglase personom non grata politicari poput Milorada Dodika i oni koji podržavaju Dodika iz Beograda. Ideje i govor Dodika i Biljane Plavšic šire islamofobiju, a oni koji to cine i podržavaju, u interesu svjetskog mira i humanizma, moraju biti osudeni i izolirani, istice Rijaset Islamske zajednice BiH.

Iz IZ posebno zamjeraju što Dodik u svojim izjavama, kako tvrde, tretira islam kao kompromitirajuci cimbenik i pogrdnu etiketu koju ce 'prišivati politickim predstavnicima Bošnjaka i tjerati ih da se brane od islama, a neki i obracunavaju s islamom, ali i poticati u društvu opcu mržnju i animozitet prema jednoj globalnoj religiji'.

"Takva politika priprema novi genocid i progon Bošnjaka zato što su muslimani, a sve clanice Ujedinjenih naroda dužne su boriti se protiv cinjenja genocida i svega onoga što tome vodi, upozorava Islamska zajednica BiH.
Izrazili su ocekivanje da relevantni politicki cimbenici 'prepoznati, osuditi i zaustaviti opasnu, destruktivnu i anticovjecnu politiku Milorada Dodika'.

"Posebno je važno da to shvate u Beogradu, jer njihovo prijateljstvo i podrška Miloradu Dodiku znaci stajanje iza njegovih šovinistickih i rasistickih izjava i vrijedanja islama i muslimane, stoji u žestoko intoniranome priopcenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter