Iz Bacanove jame izvukli 7 tona smeca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedna eko akcija održana je u subotu na pritoku Pazincice bujici Brestovcu uz sudjelovanje brojnih Pazinjana. Cistio se divlji deponij na pazinskom Rijavcu, Bacanova jama, koja se tijekom proteklih desetljeca napunila svakojakim otpadom kojeg su pazinski volonteri sada pomocu kolotura i užeta te teretnog vozila dizalicara izvlacili iz provalije.

"Napravili smo više nego što smo planirali premda je samo izvlacenje bilo izuzetno teško, jer se radi o slojevima otpada izmedu kojih se nalazi zemlja. Najveci su nam problem stvarale isprepletene žice, tepisi, dijelovi automobila", kaže organizator hvalevrijedne akcije cišcenja Radenko Slokovic iz Turisticke zajednice središnje Istre.

«Izvuceno je oko sedam tona otpada od cega tri tone raznovrsnog komunalnog otpada, a gotovo cetiri tone željeza, špahera, karoserija…», kaže Lucano Rigo iz pazinskog obrta Hortikultura «Rigo» koji je veci dio komunalnog otpada vec odvezao na pazinsko smetlište, dok ce se preostali, koji je namijenjen recikliranju, uskoro odvesti u Pulu.

Osim što se radi o nelegalnom deponiju ovo se posljednje vece smetlište na podrucju Pazincice sanira kako bi se sprijecilo povremeno onecišcenje glavnog vodotoka. Naime, za vrijeme jakih kiša snažne bujicne vode raznose otpad iz Bacanove jame nizvodno cime se poništava trud zaljubljenika u Pazincicu koji su je doveli u zavidno stanje brojnim eko akcijama tijekom proteklih 13 godina.

Stoga je u dosadašnjim akcijama povrh novih sedam izvuceno preko 25 tona smeca, ali kako je cišcenje pri kraju ovoga se puta prišlo uredenju puteljka do krasnog vodopada koji se nalazi tik pored jame. Zainteresirani šetaci do vodopada mogu stici ako na raskrižju na Rijavcu skrenu oštro desno (put prema Dibovljaku i Grdoselu), a zatim ponovo desno u šumu 15-ak metara prije potocica Brestovca.


Podijeli: Facebook Twiter