Iz akumulacije Petrovija navodnjavat će se nasadi pomidora

Projekt bi trebao osigurati vodu za uzgajivače pomidora
Projekt bi trebao osigurati vodu za uzgajivače pomidora

U umaškoj gradskoj vijećnici jučer je održano službeno predstavljanje projekta javnog navodnjavanja područja Petrovija za koji se očekuje da bi trebao biti financiran u iznosu od 85 posto iz EU fondova i 15 posto iz državnog proračuna.

Do kraja godine bi se, kaže umaški dogradonačelnik Mauro Jurman, trebala ishoditi građevinska dozvola. Naime, studija utjecaja na okoliš je napravljena, a uskoro će se dobiti i lokacijska dozvola. 

Težak 77 milijuna kuna

-Imamo otvorene natječaje u Ministarstvu poljoprivrede ili u Ministarstvu zaštite okoliša. To će se aplicirati na fondove, kaže. Projekt je težak gotovo 77 milijuna kuna, no, iznos koji bi trebali dobiti putem natječaja će vjerojatno biti manji. Sredstva za navodnjavanje su predviđena u proračunima ministarstva i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, no potrebno je još odraditi tehnički dio, kaže Jurman.

Predstavljeni projekt bi trebao olakšati navodnjavanje poljoprivrednog područja u okolici naselja Petrovija i Jeci, gdje se nalaze proizvođači rajčice. Sastanku koji je bio zatvorenog i tehničkog tipa, prisustvovali su zamjenici gradonačelnika Grada Umaga Mauro Jurman i Niko Čančarević, pročelnik Odjela za poljoprivredu Istarske županije Milan Antolović te viša stručna suradnica za vodoprivredu Ivana Mihalić Fabris,  voditelj projekta Danko Holjević iz Hrvatskih voda VGO Rijeka, Goran Travaš iz Istarskog vodovoda Buzet te Josip Brajdić i Tatjana Travica u ime Instituta IGH d.d. RC Rijeka.

-Našli smo se kako bismo prokomentirali tehnički dio, da se dogovore neke stvari između Istarskog vodovoda kao opskrbljivača vodom, Hrvatskih voda nadležnih za navodnjavanje Istarske županije, Grada Umaga kao korisnika te Instituta IGH kao izvođača projekta.

Pokriveno 537 ha

Obuhvat sustava javnog navodnjavanja Petrovija pokriva gotovo 537 hektara poljoprivrednog zemljišta. Navodnjavanje poljoprivrednih površina predviđeno je iz mini akumulacije Petrovija 1 volumena milijun kubičnih metara koja je smještena u neposrednoj blizini, u prirodnoj depresiji, a čije bi punjenje trebalo biti ostvareno iz vodoopskrbnog sustava Istarskog vodovoda.

Osim već spomenute mini akumulacije, sustav za navodnjavanje predmetnog područja sastojao bi se još od crpne stanice, bazena i cjevovoda za navodnjavanje te dovodnog cjevovoda. Nadalje, za dovod vode do poljoprivrednih parcela predviđeni su cjevovodi ukupne duljine 20 kilometara koji bi povezivali poljoprivredne površine s mini akumulacijom. (Tea GRGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter