Iz 18. stoljeca na porecke ulice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Spektakularni konjicki viteški turnir, središnji dogadaj poreckog povijesnog festivala Giostra u subotu je u uvali Peškera okupio brojne domace i strane posjetitelje koji su sa zanimanjem promatrali vještine petnaest konjanika - sedam Giostranata i osam jahaca iz istarskih konjickih klubova. Zdenko Belicka je pobjednik prvog kruga u kojem su se natjecali Porecani, a medu profesionalcima pobijedio je Samuel Štokovic.



Viteško nadmetanje odvija se prema neizmijenjenim pravilima, zabilježenim u arhivskim spisima iz 1745. godine i ima zadatak iznjedriti najbolje natjecatelje u gadanju kopljem u metu - lik Saracena.



Kulminacija je to cetvrtog izdanja Giostre, najvece porecke manifestacije otvorene u petak navecer svecanim mimohodom barokne povorke koju je cinilo tristotinjak Giostranata i njihovih gostiju. Praceni brojnim pogledima i blicevima fotoaparata turista i domacih prolaznika, povorka je prodefilirala ulicama starogradske jezgre, te svojim raskošnim kostimima duh prošlosti unijela na Trg slobode.



Ceremonija otvaranja na kojoj je dobrodošlicu sudionicima zaželjeli porecki podestat Edi Štifanic, Elena Uljancic-Vekic, ravnateljica Zavicajnog muzeja Poreštine i spiritus movens festivala, te voditelj Šandor Slacki, ujedno je i jedan od najuzbudljivijih trenutaka za sve Giostrante, prilika da svatko pokaže vještine kojima je ovladao u proteklih godinu dana.



Predstavili su se porecki konjanici, plesacice iz grupe Divinas, žongleri sa vatrom iz udruge mladih USB, te polaznici radionice baroknih plesova koji su koreografiju izveli na himnu festivala "Passatempo", djelo anonimnog skladatelja iz 18. stoljeca zapisano na notnim svescima iz poreckog muzeja. Ova ustanova cuva i tri stoljeca star portret plemkinje sa svojim ljubimcem, istarskim gonicem pa su se publici predstavili i najmladi plemici u pratnji ovih lovackih pasa.



Adrenalin su podigli i gosti iz venetskog grada Monselicea - zastavnicari, dobošari i ponajviše macevaoci koji su pokazali neke od pravih viteških borbi prsa o prsa. Prvi put gosti festivala su i plesaci i dobošari, clanovi skupine Saltarello iz austrijskog Kapfenberga.



Publiku je zaintrigirala i tajanstvena dama u nosiljci, glavni lik dramoleta premijerno izvedenog nakon otvaranja festivala na ljetnoj pozornici kraj Ville Polesini. "Anzola de Parenzo, gia Turca et hora Christiana" djelo je povjesnicara Gaetana Bencica, temeljeno na izvornim arhivskim zapisima o kontroverznoj licnosti porecke povijesti, turskoj sluškinji Anzoli koja udajom za svoga staroga gospodara postaje kršcanskom i nakon njegove smrti jednom od najpoželjnijih udavaca u gradu. Glavnu ulogu tumacila je Gordana Gadanski, a na bini su joj se pridružili i brojni drugi porecki glumci amateri.

Festival završava u nedjelju izvedbom cetiri dramoleta od kojih je prvi, Skup iz Poreca na programu u 19 sati u lapidariju muzeja.


Podijeli: Facebook Twiter