Ivošević: Rezultati su izvrsni, ali bili su potpuno očekivani

(D.MEMEDOVIĆ)
(D.MEMEDOVIĆ)

Izuzetno dobri rezultati koje je Istra ostvarila za blagdan Duhova potpuno su očekivani i u skladu sa stalnim trendom rasta. Komentirao je to direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

- Razlog tomu u prvom je redu kasniji termin, jer su Duhovi lani bili od 13. do 15. svibnja, a ove godine od 2. do 4. lipnja kad je ostvareno 115 tisuća dolazaka i 354 tisuće noćenja. To je porast od 129, odnosno 146 posto u odnosu na 2016. godinu. Iz istog je razloga svibanj bio nešto slabiji. No, lipanj je vrlo dobro počeo i tako će se nastaviti zahvaljujući školskim praznicima i blagdanu Tijelova. Stoga očekujemo rekordan lipanj, ali i odličnu cijelu turističku sezonu do kraja godine, istaknuo je Ivošević.

Što se tiče netom okončanih Duhova, Ivošević je naveo da su Nijemci ostvarili gotovo 49 tisuća dolazaka i 134 tisuće noćenja, što je 126 i 142 posto više nego lani. Nakon njih, Istru su proteklog vikenda u značajnijem broju posjetili Austrijanci, Talijani i Slovenci. Rovinj je od 2. do 4. lipnja bio najbolje posjećen sa 16 tisuća dolazaka i 55 tisuća noćenja, nešto malo manje ostvario je Poreč, zatim slijedi Umag s 13 tisuća dolazaka i 34 tisuće noćenja, te Medulin s gotovo 11 tisuća dolazaka i 34 tisuće noćenja, doznajemo od direktora TZIŽ-a.

Lipanj je bitan

- Očekujemo da će krajem ove godine noćenja biti između dva i tri posto bolja nego u prošloj godini koja je bila rekordna. No, vrlo nam je bitan lipanj koji bi, na neki način, trebao potvrditi našu težnju da se ojačaju pred i posezona, smatra Ivošević.

Poreč od početka godine bilježi stalan porast broja gostiju, a samo u prvih pet dana lipnja ostvareno je 75 tisuća noćenja ili gotovo 50 posto više nego lani. Kako nam kaže direktor Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik, u subotu, 3. lipnja u Poreču se odmaralo 18 tisuća gostiju, a lani na isti datum bilo ih je sedam tisuća manje. Većina ih je bila po hotelima, dok je privatni smještaj bio dobro popunjen. No, kućna radinost se tek zagrijava za kraj lipnja te za srpanj i kolovoz.

- Za Duhove smo imali fantastičnu popunjenost zahvaljujući blagdanima u Italiji i Austriji. Valja istaknuti da je od 1. siječnja do 5. lipnja Poreč ostvario 13 posto više noćenja nego prošle godine, odnosno to je 60 tisuća noćenja više, objasnio je Velenik. Nakon vikenda i dalje ima puno turista, jer ih je u ponedjeljak, 5. lipnja, bilo 16 tisuća, dok ih je prošle godine istoga dana bilo devet tisuća.

Dodao je da su na prvom mjestu po brojnosti u prvih pet dana ovogodišnjeg lipnja bili Nijemci, a slijede Austrijanci, Talijani, Britanci i Slovenci.

- Pozitivan trend će se nastaviti do kraja lipnja. Odlična će biti i cijela sezona, pa vjerujemo da ćemo u odnosu na lanjsku rekordnu, kad smo realizirali 3,1 milijun noćenja, ponovno imati izvanrednu godinu, uz ostvarenje od oko dva posto više noćenja, uvjeren je direktor TZ-a. Naglasio je, također, da je Poreč ostvario u prvih pet mjeseci 2017. godine 459 tisuća noćenja, a za njim je Rovinj s 413 tisuća.

I u Umagu imaju razloga za veliko zadovoljstvo, jer su prvih pet dana lipnja, prema podacima gradske Turističke zajednice, ostvarili 50 tisuća noćenja, što je u odnosu na isti period lani povećanje od čak 75 posto. (T. KOCIJANČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter