Ivo Zgrablić najbolji sommelier

Stefano Mužina, Ivan Dušić  i Ivo Zgrablić
Stefano Mužina, Ivan Dušić i Ivo Zgrablić

Ivo Zgrablić pobjednik je prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera koje se danas održalo u Brtonigli. Drugo mjesto pripalo je Stefanu Mužini, oba predstavnici Maistrinih ugostiteljskih objekata, a trećeplasirani je Ivan Dušić sommelier Restorana Zigante iz Livada.

Natjecanje u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba, nastalo prema ideji njihovog regionalnog povjerenika i sommeliera Emila Perdeca, nakon prijašnjih izdanja prošireno je i na Kvarner, a pristupilo mu je 25 kandidata iz velikih hotelskih kuća te privatnih hotela i restorana. Nakon što su u prijepodnevnim satima u Muzeju vina i seljačkog stvaralaštva održani četvrtfinalni i polufinalni pismeni i praktični ispiti, u finalu je izbor pao na troje najboljih koji su se navečer u Zajednici Talijana iskazali pred publikom i žirijem. 

Finalisti su svoje znanje i vještine trebali pokazati u praktičnom dijelu, posluživanju gostiju, koje su glumili Maja Šušelj, poznatija kao Tara iz grupe Karma, i Tulio Fernetich, vlasnik brtoniškog hotela San Rocco. Natjecatelji su trebali obaviti četiri zadatka koja su nalagala da u roku od tri minute preporuče vina uz zadani meni od pet sljedova. U istom roku trebali su preporučiti i poslužiti bocu pjenušca, pravilno dekantirati crno vino i  na vinskoj listi uočiti greške te predložiti tri žestoka pića i dva vina. Izazov je za natjecatelje bio tim veći što su se svi nalazili na neutralnom terenu, a ne u svojim matičnim kućama, što je dodatno otežalo zadatke.

Osim obavljenih zadataka žiri je ocjenjivao i cijelu paletu drugih detalja; držanje, poznavanje stranih jezika i slično. Cijelo je atraktivno natjecanje okupilo eno-gastronomske stručnjake, novinare i one koji su željeli vidjeti najbolje sommeliere na djelu. Suorganizatori natjecanja su Općina Brtonigla i njena Turistička zajednica, tamošnja razvojna agencija i Zajednica Talijana. (V. HABEREITER, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter