Ivo Sanader u zatvoru u Remetincu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader je uz jaku policijsku pratnju doveden oko 21,50 sati u zagrebacki zatvor Remetinec, nakon što je veceras izrucen Hrvatskoj.  Pred samim zatvorom kolona od šest policijskih automobila, pracena s dva policijska motocikla, nakratko se zaustavila na pružnom prijelazu zbog prolaska teretnog vlaka.

Sanader je u Remetinec doveden automobilom iz pritvora u Salzburgu u kojem je proveo sedam mjeseci. Policijskim vozilom iz Salzburga prevezen je do slovenske granice, gdje ga je preuzela tamošnja policija i prevezla do granice na Bregani. Tu ga je prihvatila hrvatska policija, nakon cega je u šticenoj koloni policijskih vozila u zatvorski krug dovezen oko 21,50 sati.

Kolonu su ispred zatvora docekali mnogi novinari i fotoreporteri koji nisu imali priliku fotografirati bivšeg premijera jer je dovezen vozilo sa zatamnjenim staklima. Okupilo se i nekoliko desetaka znatiželjnika. Prije dolaska kolone ispred zatvora je stigla interventna policija i zaustavljen je promet cestom koja vodi do zatvora.

Sanader ce, kao i ostali pritvorenici, u zatvoru proci propisanu proceduru, medu ostalim i lijecnicki pregled, nakon cega ce biti smješten u celiju. Po prijašnjim najavama, za njega je pripremljena jednokrevetna celija na ženskom odjelu, gdje je, takoder zbog sigurnosnih razloga, smješten i bivši general Vladimir Zagorec.





Sanaderu ce u Remetincu uruciti istražni zahtjev i odluku o jednomjesecnom istražnom zatvoru koji mu je još prije sedam mjeseci odreden zbog opasnosti od bijega i utjecaja na svjedoke u slucaju Fimi medije. Od primitka tih rješenja Sanader ima pravo žalbe u roku od tri dana.

U aferi Fimi medija bivši premijer i nekadašnji predsjednik HDZ-a kao prvoosumnjiceni se tereti da se udružio s bivšim šefom carine Mladenom Barišicem i ostalim osumnjicenicima te zloporabio premijerski položaj i ovlasti kako bi iz ministarstva i državnih poduzeca, preko privatne tvrtke po kojoj je afera dobila ime, izvukao novac. Sumnja se da je tako izvuceno oko 100 milijuna kuna, od cega je dio navodno završio i u tzv. crnim fondovima HDZ-a. Sanadera se navodno tereti da se okoristio iznosom od 28 milijuna kuna.

Ocekuje se da ce Sanader vrlo brzo biti priveden na ispitivanje u sjedište USKOK-a kako bi se ocitovao o mnogim sumnjama za koje ga se tereti u još nekoliko antikorupcijskih istraga. Nakon izjašnjavanja o krivnji on i njegovi branitelji trebali bi dobiti uvid u cjelokupni spis i dokaze kojima raspolaže USKOK.

Osim u slucaju Fimi medije, Sanadera se sumnjici i u slucaju nezakonitog poslovanja Hrvatske elektroprivrede (HEP) s Diokijem, u vlasništvu Roberta Ježica, te u slucaju uzimanja provizije od 3,5 milijuna kuna tijekom pregovora s Hypo bankom o davanju zajma Hrvatskoj 1995., dok je bio zamjenik ministra vanjskih poslova. Tereti ga se i da je Ježicevoj tvrtki pokušao pribaviti nezakonitu dobit od 10 milijuna eura na štetu državnog poduzeca JANAF-a, a sredinom lipnja protiv njega je pokrenuta i istraga zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita za prepuštanje upravljackih prava u Ini madarskome MOL-u.

U meduvremenu protiv njega se vodi istraga i u Austriji zbog sumnje u pranje novca, no još nije podignuta nijedna optužnica.

Sanader je u Austriji uhicen 10. prosinca prošle godine i od tada je bio u pritvoru u Salzburgu. Nekoliko mjeseci protivio se izrucenju tvrdeci kako u Hrvatskoj nece imati pošteno sudenje i da je žrtva politickog progona, no nedavno je promijenio mišljenje i pristao na izrucenje po pojednostavljenom postupku. Njegovi zagrebacki branitelji objasnili su kako bivši premijer ne želi svojim slucajem opterecivati završetak pristupnih pregovora Hrvatske s EU-om.

Tijekom istraga Sanaderu i njegovoj obitelji blokirana je imovina, bankovni racuni te vrijedna zbirka umjetnina zaplijenjena iz obiteljske vile u Kozarcevoj ulici u Zagrebu.


Podijeli: Facebook Twiter