Ivo Pogorelic u srpnju u Porecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pucko otvoreno ucilište Porec tijekom srpnja i kolovoza ostvariti ce svoju 48. koncertnu sezonu u Eufrazijevoj bazilici, manifestaciju duge tradicije i zavidne reputacije koja se i svojim ovogodišnjim programom uvjerljivo približava jednom respektabilnom festivalskom sadržaju klasicne glazbene produkcije. Zaslužni za takav ciklus u prostoru jedne od najljepših i najatraktivnijih istarskih koncertnih pozornica, gotovo su mahom i uvijek vrhunski umjetnici reproduktivci medunarodnog ugleda.

Za ovog izdanja, a iz tog kulturnog ambijenta, svakako valja izdvojiti pijanista Ivu Pogorelica koji u Porec dolazi 28. srpnja. Cjelovecernji klavirski recital jednog od najvecih imena svjetskog pijanizma za Porec donosi djela: F. Chopina (izbor iz albuma "Nocturna"), F. Liszta ("Mephisto Waltz"), J. Sibeliusa ("Treca sonata") i M. Ravela ("Gaspar de la Nuit").

Pretposljednji je to koncert u srpnju, koji se zakljucuje nastupom European String Orchestra (31.) a otvara Ventus Quintettom iz Salzburga (7.). Taj mjesec donosi i dolazak violinista Stefana Milenkovicha, kojeg ce 10. srpnja za klavirom pratiti pijanistica Srebrenka Poljak, a cetiri dana nakon njihovog gostovanja (14.) u Eufrazijani svira Klavirski trio "Dubrovnik" koji cine: violinist Loris Grubišic, violoncelistica Vanda ?anic i pijanist Alberto Frka. Slijedi im koncert flautista Metoda Sironica i pijanistice Jelene Tihomirovic (17.) te Gudackog kvarteta Cadenza, koji - u sastavu: violinisti Krešimir Marmilic i Gorjana Jurilj, violist Mirko Boch i violoncelist Vinko Grubešic - u Porec stižu 24. srpnja.

Kolovoz se otvara koncertom violoncelista Petra Kovacica i pijanista Gorana Filipeca (4.), a u duetu ce nastupiti i meksicki glazbenici, flautist Fernando Lipkau Rodrigez i gitarist Antonio Lopez Palacios. Oni su na programu 7. kolovoza, nakon cega se glazbene veceri nastavljaju u znaku flaute. Duo Flute-Piano, kojeg cine Mario Carbotta i Carlo Balzaretti, nastupaju 14. kolovoza. Cjelovecernji klavirski recital pijanista Danijela Detonija na rasporedu je 21., a pretposljednji koncert sezone zakazan je za 25. kolovoza i predviden za Chordes Trio, odnosno mezzosopranisticu Kristinu Beck-Kukavic, violinista Krešimira Marmilica i harfisticu Biserku Krcelic.

Svoja vrata glazbi 48. koncertne sezone Puckog otvorenog ucilišta Porec Eufrazijeva bazilika zatvara 28. kolovoza gitarskim recitalom Maka Grgica. Ovoljetni ciklus održava se pod pokroviteljstvom: Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Grada Poreca i tamošnje Turisticke zajednice.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter