Ivo Josipović počasni građanin Barbana

Predsjednik Josipović zaslužan za promociju Barbana i Trke na prstenac (D. MEMEDOVIĆ)
Predsjednik Josipović zaslužan za promociju Barbana i Trke na prstenac (D. MEMEDOVIĆ)

Priznanje počasnog građanina Barbana predsjednik Republike dr. Ivo Josipović trebao bi primiti u petak, 5. na svečanoj sjednici za Dan općine. Laureati za ostala priznanja su bivši načelnik Otavio Denis Prhat te Darko Pavlić i Autoservis Filipović, odlučili su vijećnici Općine Barban na sjednici u ponedjeljak navečer.

U nezgodno vrijeme

Počasnim građaninom Josipović će biti proglašen na prijedlog općinskog načelnika Denisa Kontošića (SDP), a kao obrazloženje navodi se to što je predsjednik pokrovitelj i vjerni pratitelj Trke na Prstenac. Iz njegovih se ruku slavodobitnicima predaje pobjednički štit, što je dio tradicije koju je utemeljio njegov prethodnik Stjepan Mesić, a on je vjerno slijedi. Predsjednik Josipović, rečeno je na sjednici, odigrao je i važnu ulogu u povezivanju Barbana i Trke na prstenac sa Sinjem i tamošnjima alkarima te doprinio promociji Barbanštine i njene tradicije.

Obrazloženju unatoč, takva odluka nije jednoglasno prihvaćena. Edi Radola (HDZ) prigovorio je da dodjela takve časti jednom predsjedničkom kandidatu za vrijeme predizborne kampanje nije korektan politički čin.

- Bilo je vremena da se Josipoviću dodijeli priznanje i prije, a bit će i još prilika. Raditi to sada nije u redu prema ostalim kandidatima, rekao je Radola. Prozvao je i predsjednika Vijeća Dalibora Pausa (IDS) za politikantstvo i favoriziranje jednog kandidata, navodeći da je poznato da njegova stranka sa SDP-om sakuplja potpise potpore Josipoviću.

Na to mu je Paus odgovorio da je on ujedno i vijećnik te da je normalno da će iznositi svoj politički stav. Irena Jelčić iz SDP-a branila je pak Kontošićev prijedlog riječima da se Josipoviću, koji u Barban dolazi kao predsjednik, tako i uručuje priznanje, a ne kao jednom od kandidata.

Primjer gospodarstva

Prijedlog za priznanje počasnog građanina usvojen je s osam glasova, dok su četiri vijećnika bila protiv, a jedan suzdržan. S druge strane, ostali su laureati prihvaćeni bez zadrške, jednoglasno.

Načelnik Kontošić predlagatelj je i kada je u pitanju dodjela nagrade općine Autoservisu Filipović, automehaničarskom obrtu, vučnoj službi i trgovini iz Frkeči, kao svjetlom primjeru gospodarskog djelovanja u ovo za gospodarsko teško doba. Darka Pavlića, člana bivšeg Katedre čakavskog sabora Barban i dugogodišnjeg aktivnog i istaknutog člana KUD-a "Barban", za nagradu općine predložilo je upravo to Kulturno umjetničko društvo.

Otavio Denis Prhat plaketu općine primit će na prijedlog Komisije za dodjelu općinskih nagrada i priznanja. Mandat načelnika općine obnašao je od 1997. do 2001., istaknuli su predlagači, za kojeg je dao veliki doprinos razvoju Barbana i zaustavljanju trenda odlaska mladih iz sela u grad. Uostalom, za njegovog je mandata pokrenuta gradnja nove osnovne škole uz cestu prema Vodnjanu, koja je završena 2005. godine. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter