Ivkovic, Radman i Jakovcic predstavili eliksir mladosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U zagrebackom hotelu The Regent Esplanade u cetvrtak se, uz pjesmu "Forever Young" što ju je otpjevao bas-bariton Boris Martinovic, dogodila svjetska premijera, kako je receno, najjaceg i najucinkovitijeg antioksidansa nove generacije na svijetu.

Ime mu je ADR-Energizer HPE 40, a o njegovoj ucinkovitosti govorili su njegovi kreatori - Slavko Ivkovic, clan Europske akademije za interdisciplinarnu medicinu i clan znanstvenog savjeta akademije, i Miroslav Radman, clan Francuske akademije znanosti.

Ovaj antioksidans proizvodi slovenska tvrtka Regiopharma. Razvijati ga je poceo Ivkovic prije 13 godina na njemackom institutu Berlin Buch, da bi, kako rece, sve dobilo snažan zamah prije dvije godine pocetkom suradnje s Radmanom i institutom MedILS.

Rezultat je dijetetski proizvod koji bolje od bilo kojeg postojeceg ispunjava tri primarno zadana cilja: štititi DNK, proteine i lipide od oksidacijskog oštecenja i na taj nacin sprijeciti prijevremeno starenje stanica i razvoj bolesti, djelovati na prevenciju nastanka mutiranih stanica koje uzrokuju tumorska oboljenja te zaštititi unutarstanicne mehanizme za obnovu stanica.

Tajna je u sinergiji

Tajna je, kazat ce Ivkovic, u sinergiji. Jer, ADR sadrži koktel prirodnih farmakoloških aktivnih supstanci iznimnih antioksidacijskih svojstava - resveratrol (ekstrakt košcica crnog grožda), oligomerne proantocijanidine, likopen i EGCG (ekstrakt zelenog caja). Odnosno, veli Ivkovic, koji baš kao i Radman uredno pije jednu kapsulu dnevno: "Produkt je to od nekoliko litara vina, nekoliko kilograma rajcica i nekoliko litara zelenog caja".

Ivkovic ga je nazvao hrvatskim paradoksom, po uzoru na francuski paradoks - znanstvenu cinjenicu da Francuzi u prosjeku žive dvije godine duže, makar previše i piju i jedu, zahvaljujuci medu ostalim blagotvornosti što je nose bobice crnoga grožda te mediteranskoj klimi.



Stoga ne cudi da se nazocnima prije svih obratio istarski župan Ivan Jakovcic, kazavši: "ADR jednako zdrava dugovjecnost, Istra jednako zdrava dugovjecnost. To je ono što želimo". U tom kontekstu župan je najavio osnivanje istraživackog laboratorija u Puli u kojem bi se ispitivao antioksidansni kapacitet istarskih namirnica.

No, istinska zvijezda prezentacije je ipak bio Miroslav Radman, i sam zadovoljan cinjenicom da je uz pomoc instituta pred javnost došao konkretan proizvod koji bi trebao u nas podici kulturu prevencije i sprecavanja bolesti.

Tisucu puta bolji od ostalih

- Ako smo nešto posebno na ovom svijetu, onda moramo barem imati ambiciju emancipirati se od ogranicenja koje nam je priroda dala, rekao je Radman, a na tom je tragu Ivkovic podcrtao da bolest necemo pobijediti bez prevencije.

Covjek je, rece Radman, komplicirana mašinerija ciji se dijelovi troše, uništava ih hrda. Cilj je naci nacin da se ošteceno popravi, starenje mašinerije uspori, a onda, kako rece, možemo ocekivati cak i pomladivanje. Što se promoviranog proizvoda tice, njegov dolazak na tržište je ubrzan iz jednostavnog razloga što su kvantitativna mjerenja pokazala da je tisucu puta bolji od postojecih.

Razvijanje proizvoda stajalo je nekih 15 milijuna eura. Kutija s 30 tableta stoji sto eura. Radman priznaje, proizvod je skup i zdravi ljudi ce se jamacno pitati zašto na to trošiti. Zato što je, pojašnjava on, najlogicnije zaštititi ono što se ima. Proizvod se od danas može naruciti online u cijeloj Europi.

Ivkovic veli da osobno ne bi nikada dozvolio da ADR-Energizer HPE 40 postane lijek, vec bi da uvijek bude dodatak prehrani. Priznaje, naime, da vec stižu ponude velikih tvrtki koje za veliki novac žele ili otkupiti baš sve, ili barem 50 posto vlasništva, da bi zatim proizvodile i deset milijuna kutija dnevno. (Piše Siniša PAVIC, snimio D. KOVACEVIC/Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter