Ivicic: Nitko ne koci Brijuni rivijeru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijerka Jadranka Kosor je na sjednici Vlade predstavila deset projekata, cija bi realizacija trebala uslijediti u iducim mjesecima. Medu njima zasad nema "Brijuni rivijere", koja je, medutim, medu 30 velikih investicija koje Vlada želi realizirati. Što se dogada s projektom koji je javnosti prvi put službeno prezentiran 2003., pokušali smo doznati od direktora Brijuni rivijere d.o.o. Ratomira Ivicica.

- Hoce li prednatjecaj, koji je okoncan prije tri godine, utjecati na buduci natjecaj, odnosno hoce li oni koji su na prednatjecaju ocijenjeni kao najozbiljniji investitori sudjelovati i na natjecaju?


- Mislim da je njih 16 ili 17 bilo odabrano u tom prednatjecajnom postupku 2007. Znacajan je to protek vremena, a dogodile su se i neke promjene na svjetskom tržištu. Nadzorni odbor ce vrlo skoro odluciti hoce li se nastaviti taj natjecajni postupak ili ce se eventualno naci neko drugo rješenje. Treba vidjeti koliko je ostalo onih koji su zainteresirani za ulaganja. Tu informaciju zaista ne mogu dati, jer je ne znam.

- Kakav interes ocekujete na natjecaju? Jeste li razgovarali s potencijalnim investitorima?


- Proveli smo anketu medu investitorima kada je krenula kriza. Vecim dijelom su predlagali da se sve odgodi do stvaranja boljih ekonomskih uvjeta. Tu i tamo se javi neki novi zainteresirani investitor, ali nemam informacija kako ce to izgledati na natjecaju. No, smatramo da ce se pronaci kvalitetni ulagaci kakve, uostalom, i zaslužuje ovako dobar projekt.

- Što ako se sve ponovno oduži, odnosno ako ni ove godine ne bude raspisan natjecaj? Treba li netko i tko u tom slucaju snositi odgovornost?


- Imamo osnivace društva koji su i vlasnici nekretnina. Oni odlucuju kad je nešto povoljno za pokrenuti. Mislim da je situacija u državi takva da je zaista svima u interesu da se to pokrene. Teško stoga mogu govoriti o necijoj eventualnoj odgovornosti.

- Spomenuli ste da bi se natjecaj odnosio na tri lokacije. Pretpostavljam da se radi o Pineti, Hidrobazi i Sv. Katarini-Monumentima. Što je s Muzilom koji je takoder bio planiran kao sastavni dio projekta "Brijuni rivijera"?


- Još prije dvije godine odlucilo se da se s Muzilom ide onda kada Prostorni plan Grada Pule bude na toj lokaciji predvidio realizaciju turistickog projekta, i sadržajno i po kapacitetima. Tako da se o Muzilu sada niti ne govori. Ocekuje se da ce Grad Pula do kraja godine usvojiti te prostornoplanske izmjene koje su u tijeku. Tada cemo, da ne prejudiciramo stvari, vidjeti kako stoje stvari.

- "Brijuni rivijera" se s pocetnih 14 lokacija, koliko ih je 2003. bilo prezentirano, svela na svega tri. Opravdavaju li te tri lokacije, odnosno ono što se tamo želi graditi, stratešku važnost koju mu pridaju vladajuce garniture u državi, ali i u Istarskoj županiji?


- Sigurno je rijec o najzahtjevnijem i najsloženijem projektu u državi. U projekt se krenulo sa širim obuhvatom, što je normalno. Tada se krenulo s obuhvatom gdje su bile državne, odnosno vojne nekretnine koje su bile neperspektivne. U odredenom se trenutku napravio uži odabir cetiri lokacije koje se dalje guralo. U meduvremenu su tri prostornoplanski riješene i zato idemo s njima.

- Postoji li netko odreden tko koci projekt? Radi li netko sporije no što bi trebao?


- Nitko konkretno. Pogotovo u zadnje vrijeme. Dapace, vrlo cesto se održavaju sastanci i u Vladi i na lokalnom nivou. Svi daju sve od sebe da se on što prije pokrene.

- Projekt je imao jaku potporu i bivšeg premijera Ive Sanadera, ali i premijera Ivice Racana. Dakle, sve su Vlade davale veliku potporu "Brijuni rivijeri", ali projekt ipak nije realiziran. Mislite li da je premijerka Jadranka Kosor treca politicka sreca za "Brijuni rivijeru"?


- Mislim da je ona shvatila koliko taj projekt vrijedi za Hrvatsku i njen turizam. Mi smo ozbiljno odlucili da se on realizira. Mislim da je važno da imamo podršku države, a ona je sada prisutna. (Razgovarao Bojan ŽIŽOVIC)

PROCITALI STE IZVOD IZ RAZGOVORA S RATOMIROM IVICICEM KOJI DONOSI SUBOTNJE TISKANO IZDANJE


Podijeli: Facebook Twiter