Ivici Prtenjači nagrada "BOOKtiga"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nagrada "BOOKtiga", koja se od 2010. godine dodjeljuje najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama, ove je godine pripala Ivici Prtenjači za roman "Brdo", priopćeno je iz gradske knjižnice Poreč, organizatora međunarodnog festivala pročitanih knjiga BOOKtiga.

Priznati autor

"Prtenjača je pjesnik, prozaik, kolumnist, radijski novinar, urednik i dramatičar koji je svojim toplim, jednostavnim, ali snažnim romanom osvojio srca brojnih čitatelja. Pojedine pjesme, ciklusi i knjige prevedeni su mu na više od dvadeset jezika, a sudjelovao je i na brojnim europskim poetskim festivalima i susretima kao pozvani hrvatski predstavnik", navodi se u priopćenju porečke gradske knjižnice.

Dosadašnji dobitnici nagrade su Igor Mandić za knjigu "U zadnji čas", Hrvoje Hitrec za "Eko-eko", Mirjana Krizmanić za "Tkanje života", Ante Tomić za "Čudo u Poskokovoj Dragi", Slavenka Drakulić za knjigu "Optužena" te Drago Pilsel za "Argentinski roman".

Osim Prtenjačina romana, navode organizatori BOOKtige, veliku pozornost istarskih ljubitelja pisane riječi privukle su i knjige "Veličanstveni Poskokovi" Ante Tomića, "Dora i Minotaur" Slavenke Drakulić te "Valcer protiv Eintrachta" Hrvoja Šalkovića.

Gubitak identiteta

"Brdo" na svojih stotinjak stranica iznimno kondenzirane fabule, jednostavne i pitke, meke i prozračne, a opet ozbiljne i snažne, donosi priču o antijunaku našega doba, 40-godišnjaku koji zgrožen licemjerjem i lažnim vrijednostima koje je doživio, osjeća zamor i otuđenost, tipičnu za urbanog pojedinca. Roman, za koji je Prtenjača 2014. dobio nagradu VBZ-a i TISAKmedije, govori o jednom od najvažnijih problema našeg doba - gubitku identiteta.

"Više od 27 tisuća korisnika istarskih gradskih knjižnica Pule, Rovinja, Novigrada, Umaga, Buja, Labina, Pazina i Buzeta, imali su priliku upisati svoje poruke autoru u nagrađeni roman", navode iz porečke gradske knjižnice i dodaju kako oni koji to još uvijek žele, mogu to učiniti u porečkoj knjižnici sve do svečanog uručenja Nagrade koja će se održati u Noći knjige, u petak 22. travnja. Tada će vogodišnjem laureatu biti uručeno priznanje odnosno primjerak njegova romana koji je mjesec dana "putovao" po knjižnicama Istre i u koji su čitatelji upisivali svoje dojmove. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter