Ivica Komljen za zamjenika ravnatelja VSOA-e

Brigadir Ivica Komljen
Brigadir Ivica Komljen

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić izvijestio je da je Odbor dao "zeleno svjetlo" imenovanju Ivice Komljena zamjenikom ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Odbor je prihvatio i dao prethodno pozitivno mišljenje na imenovanje Komljena zamjenikom ravnatelja VSOA-e.

Prijedlog koji je dobio od predsjednice Republike i premijera, Odbor je jednoglasno prihvatio, pa će ga oni sada imenovati, rekao je Ostojić novinarima nakon zatvorenog dijela sjednice Odbora.

Brigadir lvica Komljen rođen je11. srpnja 1965. u Posavskim Podgajcima, živi u Zagrebu s obitelji, oženjen, otac dviju kćerki. Sudionik je Domovinskog rata od 10. listopada 1990. u pričuvnom sastavu MUP-a RH kada se dragovoljno uključio u obranu Republike Hrvatske, kada postaje  pripadnik specijalne policije MUP-a RH Rakitje. Zbog pokazane iznimne hrabrosti te sposobnosti vođenja i zapovijedanja postavljen je na dužnost zapovjednika satnije u 6. Pješačkom bataljunu, a od1992. obnaša dužnost zamjenika bojne, te potom i zapovjednika 6. pješačke bojne.

Početkom travanja1992. upućen je sa svojom postrojbom na Južno-Dubrovačko bojište, te sudjeluje i uspješno vodi borbene operacije od zaljeva Bistrine do deblokade grada Dubrovnika,vojno-pomorskog desanta na Cavtat, te u borbama u zaleđu Dubrovnika na pravcu prema Trebinju. Brigadir Komljen imenovan je za prvog zapovjednika 350. Diverzantskog odreda GS HV RH, sa zadaćom osnivanja i popunjavanja postrojbe kojom zapovijeda, a potom i provedbe obuke djelatnika 350. DO GS HV kao specijalne postrojbe od iskusnih boraca iz 1. Gardijske brigade koji su prošli sva ratišta.

Po završetku Ratne Škole 20007. do 2009. obnaša dužnost načelnika operativnog središta u VSOA. Na dužnosti načelnika Odjela za obavještajne poslove Zapovjedništva za potporu brigadir Ivica Komljen nalazi se od 1. srpnja 2009. godine. Odlikovan je s više značajnih odlikovanja, od Spomenice Domovinskog rata, Redom hrvatskog pletera, do Spomenice domovinske zahvalnosti za 25 godina, medaljom Bljesak i medaljom Oluja.

Autor je strukovnih priručnika "Taktike, tehnike i postupci pobunjeničkih skupina-Afganistan" i "Postupanje uslijed terorističkog čina", izdano 2004. Član je između ostalog Udruge dragovoljaca domovinskog rata Tigar. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter