Ivica Gržinić konačno može putovati Europom

Ivica Gržinić s pismom MUP-a o suspenziji zabrane ulaska u zemlje EU  (M. RIMANIĆ)
Ivica Gržinić s pismom MUP-a o suspenziji zabrane ulaska u zemlje EU (M. RIMANIĆ)

Pazinac Ivica Gržinić konačno može slobodno putovati Europom. Ovo ne bi bila vijest da na to Gržinić, član Gradskog vijeća Pazina, u prethodnom mandatu zamjenik gradonačelnika, poznati sportaš u međunarodnim razmjerima, predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza i član Hrvatskog olimpijskog odbora, nije čekao punih 30 godina.

On je ovih dana od Ministarstva unutarnjih poslova RH, Sektora za upravne poslove, strance i državljanstvo dobio pismo kojem ga izvješćuju da su od Philippea Quilicija, zamjenika policijskog atašea pri francuskom Veleposlanstvu u Zagrebu zaprimili informaciju o suspenziji "mjere zabrane ulaska u zemlje Europske unije" koja je bila uspostavljena na Gržinićevo ime. Time je, kaže se u dopisu "navedeni problem riješen".

O zabrani putovanja Ivice Gržinića Europom Glas Istre je prvi pisao lani sredinom listopada, a onda se priča počela vrtjeti po drugim hrvatskom medijima.

Da podsjetimo, problemi Ivice Gržinića počeli su daleke 1977. kada mu je u Rijeci ukradena putovnica. Slučaj je odmah prijavio policiji, a u "Službenom listu" objavljen je oglas da mu je pasoš ukraden i nakon nekoliko mjeseci Gržinić je dobio novi.

Međutim ozbiljan problem dogodio se 1983. godine kada je s juniorskom biciklističkom ekipom otputovao u Njemačku. Na granici je njemačka policija obavila rutinski pregled, ali sve je krenulo naopako kad su iz granične postaje izašli policajci s automatskim puškama i psima i uhitili Gržinića.

Vjerovao je da se radi o nesporazumu koji će se odmah riješiti, ali njemačka ga je policija obavijestila kako je nepoželjan u njihovoj zemlji i kako se njegovo ime nalazi u knjizi osoba koje traži Interpol.

Od njemačke policije doznao je da je protjeran iz Francuske, a kasnije je doznao kako je nalog o protjerivanju izdan 1979. godine u Francuskoj u kojoj nikad nije bio. Kasnije, u svibnju 1999. zabranjen mu je ulazak u Italiju, u studenom 2001. zabranjen mu je ulazak u Austriju, a 2011. u Sloveniju, ukinut 2012..

"To je očito bilo povezano s krađom putovnice", smatra Gržinić, uvjeren da se njegovim identitetom koristila neka druga osoba, ali ne zna zašto mu nitko to nije želio reći. U međuvremenu je hrvatskom konzulatu u Francuskoj pisao bezbroj pisama, a već mu je prvi put odgovoreno: "Ne smijemo vam ništa reći".

Gržinić ne krije zadovoljstvo što je nakon 30 godina neugodnosti s europskim policijama napokon slobodan građanin i što bezbrižno može putovati Europom. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter