Ivesha: Prodat ćemo Arenaturist pa idemo u penziju

Boris Ivesha: U dionice Arenaturista uložili smo 113 milijuna eura vlastitog novca, dodatne dionice više nećemo kupovati (D. ŠTI
Boris Ivesha: U dionice Arenaturista uložili smo 113 milijuna eura vlastitog novca, dodatne dionice više nećemo kupovati (D. ŠTI

"Nakon što smo u dionice Arenaturista uložili 113 milijuna eura vlastitog novca, dodatne dionice više nećemo kupovati. Postojeće možemo prodati, ako nađemo kupca. Želimo dobro zaraditi na Arenaturistu i da potom idemo u penziju", tim se riječima obratio manjinskim i malim dioničarima Boris Ivesha, predsjednik Upravnog odbora pulskog hotelijera i, posredno, jedan od najvećih dioničara. Odgovorio im je to tijekom današnje rasprave na godišnjoj skupštini dioničara. Tom je prigodom Nenad Bakić iz Zagreba, drugi najveći dioničar koji ima dva posto kapitala, prozvao čelnike Arenaturista zbog "bijednog odnosa s investitorima".

- Društvo kao da se trudi da dionica ima što manju cijenu. Nedostaje vam proaktivniji stav Uprave. Ugledajte se na Rivieru Adriju čiji je odnos s investitorima za klasu, dvije iznad vaše, poručio je najaktivniji domaći ulagač koji je u hrvatske dionice uložio više od 100 milijuna kuna, a koje je zaradio prodajom raznih investicija koje je sam pokrenuo, među kojima je najpoznatiji portal Moj-posao.net.

Ivesha je uzvratio da će analizirati sadašnju situaciju i odlučiti što s time. Milena Perković, izvršna direktorica Arenaturista, je Bakiću odgovorila pitanjem kako može nazvati bolji odnos prema dioničarima ponašanje drugih hotelijerskih kuća koje povlače svoje dionice s burze. S njom se složio mali dioničar Šime Štraus iz Ljubljane.

- Zahvalni smo što smo u Arenaturistu dioničari, a ne u drugim istarskim društvima koji su držali niske cijene dionica na burzi, pa su iste otkupili od malih dioničara i potom ih povukli s burze, zaključio je Štraus. Bakić je imao svoje objašnjenje zašto su ostale istarske dionice povučene s burze.

- Zagrebačka banka je povukla Istraturist jer ga želi isporučiti novom vlasniku, najvjerojatnije Adris grupi, a dionice Riviere Adrije su povučene, ali su ostale one Valamara koje su atraktivnije i koje je izdao većinski vlasnik Riviere, zaključio je Bakić.

Ovu je raspravu potaklo to što su krajem lipnja s kotacije Zagrebačke burze povučene dionice Istraturista, sredinom kolovoza i Riviera Adria, a uskoro to najavljuje i Maistra. Nakon što su lani povučene dionice Lagune Novigrad, na burzi su ostale još jedino dionice Plave lagune i Arenaturista, od istarskih hotelijera. Uskoro će dioničari i ulagači moći slobodno trgovati dionicama i saznati sve relevante podatke o poslovanju samo u slučaju ova dva potonja istarska hotelijera.

Na skupštini su dioničari usvojili predloženu raspodjelu lanjske dobiti od 666 tisuća kuna i preknjižili u zadržanu dobit. To je prva dobit nakon četiri godine nizanja sve većih gubitaka. Mali dioničar Goran Pivačić iz Vinkurana pohvalio ih je na postignutoj zaradi, ali se upitao hoće li društvo uspjeti vratili sadašnjih 452 milijuna kuna duga i više od 100 milijuna kuna kredita koji dolazi na naplatu 2021. godine. Perković je odgovorila kako računaju da će Arenaturist ostvariti rast prihoda i dobiti kojima će otplatiti te kredite. Glavni izvršni direktor Igor Štoković izvijestio je da ove godine bilježe još bolje rezultate poslovanja zahvaljujući većoj popunjenosti i višim cijenama, a što su postigli obnovom hotela Histria i Palma te apartmanskog naselja Punta Verudela. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter