Ivanu Slamnigu u cast

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Književno-znanstveni skup Dani Antuna Šoljana ove godine slavi 15. rodendan, a otvorili smo ga stihovima Ivana Slamniga kome je ovaj skup i posvecen", kazala je Magdalena Vodopija na podnevnom programu "Ususret 15. Šoljanovim danima" u pulskoj knjižari Castropola.

Manifestacija je svecano otvorena u rovinjskom kazalištu Gandusio gdje su nastupali KUD Marco Garbin, grupa Batana i Dario Marušic. Stihove je u Castropoli citao Sven Medvešek, a moderator programa bio je Božidar Petrac koji je napomenuo da su Šoljan i Slamnig usko povezani te da su imali zajednicke pocetke.

Tonko Maroevic prisjetio se svog profesora Slamniga za kojeg je rekao da je bio rezervirana osoba.

- Slamnig je pjesnik koji je otvorio liniju jezicne poezije. Volio se poigravati s resursima drugih jezika i s niskim žanrovima. Bio je vis-a-vis bilo kakvog akademizma, iako je imao veliku kulturu. Slamnigu ujedno možemo zahvaliti i za to što nam je otkrio anglo-americku poeziju, kazao je Maroevic.

Ante Stamac svoje je kratko izlaganje o Slamnigu zapoceo s tvrdnjom da se radi o pjesniku kojeg ne bi mogli lako prihvatiti mladi naraštaji.

- Sadašnji su pjesnici zapravo šarmeri s mikrofonom koji pišu uglavnom narativnu prozu. Od 50-ih do 80-ih godina nije bilo velike razlike izmedu profesora i pjesnika. Kada je Slamnig predavao, na njegovim su se seminarima prevodile pjesme, bio je to pravi vjeronauk književnosti, rekao je Stamac.


Podijeli: Facebook Twiter