Ivanka Soldatic je najbolja mama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vec sedmu godinu za redom Društvo distroficara Istre dodjeljuje zlatnu plaketu "Najboljoj mami na svijetu". Ovog puta i to za 2010. godinu, tu je nagradu jednoglasno osvojila Rovinjka Ivanka Soldatic, koja 24 sata dnevno skrbi o svom 39-godišnjem sinu Davidu, koji boluje od najtežeg oblika neuromuskularnih bolesti. David je zbog svoje bolesti iskljucivo vezan za krevet, ovisi o ortopedskim pomagalima i aparatima i bez majcine njege i pomoci ne bi mogao sam.

- I ovogodišnja je, kao uostalom i sve ranije nagrade, došla u prave ruke. Gospoda Ivanka je majka hrabrosti i majka ljubavi koja svu blagost i dobrotu, osim svom sinu poklanja, i mnogim našim clanovima. Njen je izbor za Najbolju mamu na svijetu 2010. stoga bio jedini pravedan i logican izbor, veli nam predsjednik Društva distroficara Istre, Davor Komar, koji je u ime clanova Društva Ivanki urucio plaketu.

Kako saznajemo, DDI je osnovan 1974. i u njemu se danas nalazi 131 osoba oboljela od neuromuskularnih bolesti. Prije sedam godina pokrenut je projekt izbora za Najbolju mamu na svijetu, s ciljem da se senzibilizira javnost, ali i oda priznanje osobama koje svojim ponašanjem i stilom života uljepšavaju i obogacuju život drugome.

- Sve je pocelo od gospode Marije Kovacic iz Doljnjeg Jelenja, cija nas je požrtvovnost i dobrota potaknula da osmislimo i ovako nagradivanje. Ponekad kažem da je bolesnima najlakše jer oni su tu i ništa ne mogu mijenjati, no osobe koje pomažu i koje se žrtvuju za dobrobit drugog covjeka one su pravi heroji, to je njihov izbor i njima se prvenstveno treba zahvaliti, veli Komar.

No, slušajuci i gledajuci gospodu Ivanku koja se uistinu obradovala plaketi i cvijecu, izgleda da sve to što cini radi s lakocom i bez osjecaja da bi za to trebala biti nagradena. Slicnu je situaciju kada je skrbila o svom suprugu, takoder oboljelom od iste bolesti, gospoda Ivanka vec iskusila.

- David je u krevetu i nepokretan je. Najteži su nam dani bili kada je imao halucinacije, no i tada, kao i danas kada je mirniji, s tom smo se bolešcu zajedno naucili živjeti, objašnjava Ivanka i dodaje da se uz dobru organizaciju sve stigne pa uz dnevnu nabavku i neophodne izostanke iz kuce, pronade vremena i za rad u vrtu i kupanje ljeti.

- David i ja imamo svoj dnevni ritual kojeg se držimo i s kojim smo naucili živjeti. Kada me pitate što si želim - to je prvenstveno i jedno zdravlje, odgovara Ivanka, koja na dobacivanjeKomara o tome sanja li o sedmodnevnom odmoru na nekom egzoticnom otoku, skromno veli "da, ali u nekom drugom životu".


Podijeli: Facebook Twiter