Ivanja uz srednjovjekovne vitezove

(M.ANGELINI)
(M.ANGELINI)

Turnirom u pljočkanju i biciklijadom u subotu je počela Ivanja - trodnevno slavlje u povodu Dana općine Svetvinčenat, a u organizaciji Turističke zajednice i Općine ovog mjesta.

Savičenta, kazao nam je načelnik općine Dalibor Macan, svoj dan slavi za Ivanju, odnosno oko blagdana rođenja sv. Ivana Krstitelja, koji se inače slavi 24. lipnja, no fešta se za Dan općine uobičajeno organizira subotu prije ili poslije.

Rekreativna biciklijada vozila se na kružnoj stazi dugoj 30 kilometara, sa četiri tematska odmorišta, a staza je specifična po tome što se oko 95 posto puta vozi kroz šumu. Biciklijadu je organizirao Biciklistički klub "Ača", a po završetku je za sudionike bio osiguran ručak.

U kaštelu Morosini-Grimani za posjetitelje je pak bio otvoren Srednjovjekovni park u organizaciji Povijesne udruge "Kaštel", u sklopu kojeg je 15-ak kostimiranih plemića, dama, vitezova i streličara slikovito prikazao svakodnevicu tog povijesnog razdoblja. Sve je kulminiralo noćnim borbama vitezova i vatrenim šouom u kaštelu.

Tematski srednjovjekovni park nastao je na konturama srednjovjekovnog festivala koji se u kaštelu održava u kolovozu, a s idejom da kaštel postane ciljano turističko odredište. Kako nam je kazao jedan od organizatora, David Sanković, srednjovjekovni park s prigodnim sajmom i borbama vitezova organizirat će se od ove godine svakoga četvrtka i to od 18. lipnja pa sve do 17. rujna.

U lipnju i srpnju s početkom u 20.30 sati, a u kolovozu i rujnu od 20 sati. Posjetitelji su jučer imali
priliku razgledati i izložbu replika srednjovjekovnog oružja na novouređenom prvom katu aneksa palače, a koju je organizirala udruga Beli volk iz Celja te time obogatila srednjovjekovni tematski park. Fešta je nastavljena koncertom Mladena Grdovića kojemu je kao predgrupa nastupio Laguna band do dugo u noć. (Borka PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter