Ivani Simić Bodrožić uručena nagrada "Edo Budiša"

Neven Ušumović i Ivana Simić Bodrožić (Davor ŠIŠOVIĆ)
Neven Ušumović i Ivana Simić Bodrožić (Davor ŠIŠOVIĆ)

Dodjelom županijske književne nagrade "Edo Budiša" i književnom večeri u pazinskoj Kući za pisce, Ivana Simić Bodrožić započela je svoju mini istarsku turneju u sklopu koje je nakon Pazina još nastupila u Poreču i Novigradu. U ime komisije za dodjelu nagrade "Edo Budiša", obrazloženje je pročitao Neven Ušumović, istaknuvši kako nagrađenu zbirku priča Ivane Simić Bodrožić "100% pamuk" odlikuje visoka "književna kvaliteta i autorska samosvijest", a priče iz te zbirke "na originalan način, s finim crnim humorom i naturalističkim smislom za detalj, dramatiziraju žensku svakodnevicu".

Nagradu - metalnu skulpturu koja oblikuje rukopisnu riječ "priča" - je Ivani Simić Bodrožić uručio Filip Budiša, nećak pokojnog rovinjskog književnika Eda Budiše kome je u spomen nazvana ova nagrada. "Teža je od Kiklopa", komentirala je nagrađena književnica primivši pozamašnu skulpturu u ruke, te zatim s moderatorom Nevenom Ušumovićem pred pazinskom publikom porazgovarala o svom književnom stvaralaštvu.

Na Ušumovićevo pitanje što ju je, nakon lijepih iskustava s poezijom i romanom, okrenulo ka kratkoj priči, odgovorila je ovako: "Kada pišem poeziju, idem svijetom i vidim ga u stihovima; za roman se građa nakuplja dugo, a priče su nekakav most između toga, one dolaze iz mnogih inspirativnih trenutaka svakodnevice koji nisu tražili da postanu roman, ali su se pretvarali u priče".

Budući da je nakon nagrađenog romana "Hotel Zagorje" postala medijski vrlo vidljiva i počela pisati kolumne, neizbježno je bilo pitanje o njenom društvenom angažmanu, o čemu je rekla: "Kad osvojite medijski prostor, to nosi odgovornost, a treba znati da su sve društvene blagodati koje uživamo rezultat nečijeg društvenog angažmana. S vremenom počinješ i birati bitke koje ćeš voditi, a stvari za koje mislim da se vrijedi boriti su one koje šire osobni prostor slobode".

Ušumović je ukazao kako su u njezinim pričama pripovjedačice izrazito prisutne i tijelom, pogotovo kada se progovara o problemima majčinstva, na što je ona odgovorila kako joj je "roditeljstvo otvorilo još jednu dimenziju svijeta, pa i spoznaju da još uvijek živimo u duboko patrijarhalnom društvu koje majčinstvo smatra potrebnom žrtvom i nečim što se mora odraditi". U knjizi "100% pamuk" nema velikih drama na prvi pogled, ali one svoje junake poput tihih propasti lome iznutra, i tako je svoje priče opisala Ivana Simić Bodrožić, te pazinskoj publici pročitala istoimenu naslovnu priču iz nagrađene zbirke, koja je izmamila mnogo smijeha usprkos autoričinom komentaru da to nije trebala biti zabavna, već tragična priča.

Jako ju je obradovalo, ispričala je također, kad je Narodno pozorište iz Zenice prema motivima pet priča iz ove zbirke priredilo predstavu "Pukotina", i to smatra velikim uspjehom svoje knjige. Nova će joj knjiga biti nešto sasvim drukčije - upravo piše novi roman, nešto između krimića i trilera, ali sve što je o tome rekla bilo je: "Dosad sam već ubila četvero ljudi. Nadam se da će biti dobro".

Jednomjesečni boravak u pazinskoj Kući za pisce, što je također dio nagrade "Edo Budiša", Ivana Simić Bodrožić iskoristit će u srpnju sljedeće godine. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter