Ivanda: Cak smo dvaput birali glumice za film

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi dan 58. festivala igranog filma u Puli za medije je poceo radno, a kriticari su prvi film u nacionalnom programu "Lea i Darija" Branka Ivande, kojim se otvaraju festivalske projekcije u Areni, pogledali vec u ranim jutarnjim satima. Ivanda je na konferenciji za novinare u Circolu objasnio da je taj projekt nastajao punih sedam godina, a da je na pricu o malim zagrebackim plesacicama naletio sasvim slucajno.

- Išao sam posjetiti prijatelje u Židovskoj opcini i tamo sam ugledao fotografiju Lee Deutsch. Njenu neobicnu pricu ispricao mi je Relja Bašic, koji se prisjecao da je mala Lea bila velika zvijezda. Nakon razgovora s Reljom pronašao sam sve one koji su je gledali u djecjem kazalištu pri Hrvatskom narodnom kazalištu. Tada sam saznao da je Lea bila jedina zvijezda dok se nije pojavila Darija Gasteiger, koju smo poslije pronašli i razgovarali s njom.

Buduci da je rad na filmu dugo trajao, cak smo dva puta morali birati mlade glumice za njihove likove, a one dolaze iz plesne skupine Step by step koju vodi Jasminka Zajec. Kada smo snimali, bili smo svjesni da snimamo film gdje nema laži jer su djevojke trebale pokazati da to zaista mogu plesati, kazao je Ivanda.



Mlade glumice/plesacice Klara Naka i Tamy Zajec kazale su da im nije bilo teško snimati, da su im svi pomogli te da su bili svi puni razumijevanja. Autor glazbe Alfi Kabiljo pohvalio je rad s Ivandom i objasnio da je za snimanje glazbe imao na raspolaganju Simfonijski orkestar i Big Band HRT-a, kao i manje glazbene skupine te da je partitura za film radena kako se još uvijek radi samo u velikim hollywoodskim studijima.

Producentica Lidija Ivanda zahvalila se svima koji su pomogli na filmu i brojnoj ekipi koja je taj film snimila u mjesec i pol dana, a Branko Ivanda se našalio na njen racun rekavši: "Što imate boljeg producenta, to više gubite ženu".

U festivalskom centru u subotu su se konferencije za novinare nizale jedna za drugom, a u jutarnjim su se satima predstavile i ekipe filmova iz Medunarodnog programa: "Šišanje", "Circus Fantasticus" i "Montevideo, Bog te video". Srpski glumac Dragan Bjelogrlic, koji prvi put potpisuje režiju jednog filma, kazao je da je "Montevideo" vec u samom startu zamišljen da ima nastavak, što je producent odmah prihvatio.



- Nije sve ono što smo htjeli ispricati moglo stati u film, zato smo tijekom pisanja scenarija shvatili da cemo morati snimiti dva dijela. Teško je dobro snimiti nogometne akcije za veliko platno, ali buduci da smo se odlucili za poetski pristup prici, tako smo se odnosili i dok smo snimali utakmice. Ništa u filmu nije tretirano u potpunosti na realisticki nacin. Film sada ocekuje bogata festivalska sezona, a nadam se da ce u hrvatska kina doci ujesen, kazao je Bjelogrlic.

Medijima se predstavio i pocasni gost festivala, americki redatelj James Ivory, kome je ove godine posvecena retrospektiva i koji je nagraden Zlatnom Arenom za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Ivory je objasnio da je u sklopu retrospektive želio da se nadu filmovi iz svih njegovih faza - od indijske do britanske. Medijima su se predstavili i clanovi medunarodnog žirija Paul Bradley, Paulo Minuto i Niels Schneider.


Podijeli: Facebook Twiter