Ivanciceva "Nova zemlja" u Rovinju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U utorak je u galerijskom prostoru Zavicajnog muzeja Rovinj otvorena izložba slika "Nova zemlja" Harija Ivancica. O njegovom slikarskom putu, još iz vremena kada je završio akademiju, pa sve do danas govorila je likovna kriticarka Gorka Ostojic Cvajner.

"Slika mladog autora na jednoj od Grisia, ranih 80-ih, ostavila je u meni dubok trag, ali i želju za konacnim otkrivanjem slikara vrijednog pažnje, memorije, a naposljetku i suradnje. Što je mladi covjek, netom izašao s akademije imao pružiti u naslijedu pejzažistickog slikarstva Istre kad je sve ponajbolje možda vec i receno?

Gdje ga i kako pozicionirati kada su još uvijek tako nenadmašno blistava djela Šimunovica i Glihe? U cemu je osobit znacaj njegova djela nakon Bassanijeve pejzažne analiticnosti Istre, Budicinove radikalne sinteze, Kokotove mocne tektonicnosti ili Diminiceve strukturalne organicenosti te iste Istre?, zapitala je Ostojic- Cvajner, nudeci potom i odgovor: "Njegova su djela oda ljepoti istarske zemlje".

Autor je naime, od svoje središnje Istre ucinio ikonu raspoznavanja i u cijoj je ljepoti ona postala mitski gaj u kojem i sam uživa hedonisticki.

"'Nova zemlja' oda je ljepoti istarske zemlje. Radena s puno osjecajnosti, promišljeno i dubinski, a ne površno i pogrešno. Nova je zemlja u biblijskom smislu ponovno nadena zemlja, rasterecena od težine grijeha, preobražena je i ponovno nalazi svoju plodnost, o kojoj kroz slike progovara Ivancic", rekla je medu ostalim na otvorenju izložbe Ostojic Cvajner.

Po rijecima Darija Sošica, kustosa rovinjskog muzeja, Ivanciceva samostalna izložba rezultat je prošlogodišnje nagrade autora na Likovnoj koloniji Rovinj. "Nova zemlja" može se pogledati do konca listopada.


Podijeli: Facebook Twiter