Ivancic: Vracam Gradu njegovu mizernu pomoc

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Poznati pulski umjetnik, performer Josip Pino Ivancic poslao je otvoreno pismo pulskim gradskim vijecnicima, Odsjeku za kulturu Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule te kulturnim vijecima u kojem istice da vraca sredstva koja mu je za njegova tri projekta Grad Pula dodijelio putem Programa javnih potreba za društvene djelatnosti te objašnjava zašto to cini.

- Primio sam informaciju o financiranju pulske produkcije na podrucju javnih potreba u kulturi grada Pule u 2012. za sva tri moja projekta s kojima sam se javio na lani raspisani natjecaj. S obzirom da su pojedinacni iznosi i sveukupni koje ste mi odobrili mizerni u odnosu na zahtjevnost projekata, tu milostinju isto tako velikodušno vam vracam do zadnje lipe. Zahvaljujem se i odbijam primiti novac s kojim ne mogu ništa zapoceti. Uvijek ima tko ce novac primiti, piše Ivancic.

Naime za projekt "Svjetlo... is light" Ivancic je dobio dvije od zatraženih 60 tisuca kuna, za glazbeni projekt "Feat ZVUK" od zatraženih 115 tisuca dobio je tri tisuce kuna, a za plesno-scenski performans "TANA-Z" Grad mu je dodijelio pet tisuca od zatraženih 220 tisuca kuna.

Ivancic kaže da urbanu kulturu pokušava obogatiti vec tridesetak godina te da vjeruje da umjetnickim radom i idejama doprinosi kulturi, kako pulskoj tako i široj.

- Moje su vizije planetarne i korespondiraju sa svjetskim trendovima. Valjda zato u Puli kao zadnjoj provincijskoj škulji nisu dobrodošle. Jedan od rijetkih umjetnika sam koji u svom gradu nije dobio atelje. A 'ko ga sve nije dobio! Moje je dalje raditi za slobodu, kreaciju i razlicitost. Zabrane i onemogucavanja su mi poznate. Nekad je to radila partija, a danas to rade drugi interesni lobiji. Kapitalizam i kriza je škuža za neznanje i strah od novosti. Ovakvim odnosom prema umjetnosti bit ce uništen mali ostatak urbanog štiha Pule. Ona je tužna, zatvorena i zapuštena. Nekad rokerski a danas narodnjacki raj, zakljucuje Ivancic.

Za komentar Ivanciceve "odbijenice" upitali smo Erika Lukšica, procelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule, no do zakljucenja teksta u utorak nije nam odgovorio. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter