Ivana Tomić: Ne ovisim o granicama ni trendovima

Ivana Tomić
Ivana Tomić

Pulska modna dizajnerica s međunarodnom, točnije španjolskom adresom, Ivana Tomić, prisjetila se svojim modnih početaka u manekenskim vodama. Bilo je to prije više od deset godina, kada je kao učenica tekstilno-tehnološkog smjera pri pulskoj srednjoj školi Primijenjenih umjetnosti i dizajna u klubu Uljanik nosila reviju za svoju profesoricu Elicu Iljosku.

Ivanu su tada zbog piercinga na bradi zvali "Ivana piercing".

Deset godina kasnije, Ivana više nema piercing, ne nosi revije i odjeću, već stvara. I dalje je  u modnim vodama, ne na pisti, već iza nje. 

U prugastoj haljini pomalo asimetričnog kroja sa zanimljivom ogrlicom koja je rad njezine majke (životni vijek u Arena trikotaži), Ivana priča kako ju je život na raznim europskim adresama naučio da granice ne postoje, ni u glavi ni fizičke, pa tako ni u modi ni trendovima.

- Moda mora biti protuotrov banalnosti svijeta, rekla je jednom Diana Vreeland, legendarna urednica mode i kustosica Instituta kostima Metropolitan muzeja, a Ivana je svojim kolekcijama i nekovencionalnim pristupom u tome i slijedi.

Naime, put od Pule do Madrida za tridesetogodišnju Ivanu Tomić bio je naizgled jednostavan – diplomirala je tekstilni inženjering na Prirodno-tehnološkom fakultetu u Ljubljani, zaradila stipendiju u Portugalu, a nakon sudjelovanja na Modnom inkubatoru i Modnom ormaru iako je postala dio hrvatskog modnog miljea, smjestila se u Madrid, gdje joj je stalna adresa.

- U Španjolsku sam stigla u vrijeme kad se počela razbuktavati ekonomska kriza, tako da je od početka bilo jako teško naći posao. Bavila sam se svime i svačime, od administrativnih poslova i učenja engleskog jezika, priča Ivana. Na tom je putu upoznala puno ljudi, stvorila mrežu kontakata i tako organizirala i tri samostalne revije. "Nije sve u talentu, moraš biti prisutan, znati se prodati, a tu je bitan faktor sreće". Ipak, 2009. godine osnovala je vlastiti brend ivana.tomic, kroz koji prodaje kreacije diljem svijeta. (Lara BAGAR)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter