Ivana Simic Bodrožic u Umagu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Umag poceo je predstavljanjem jedne od najhvaljenijih i najcitanijih knjiga ove godine - "Hotel Zagorje" mlade spisateljice Ivane Simic Bodrožic. Napisan kao intimni dnevnik tinejdžerice iz prognanicke vukovarske obitelji, roman vrlo uvjerljivo prezentira unutarnje hrvatske konflikte devedesetih godina.

Kako je publici objasnio ravnatelj Gradske knjižnice Neven Ušumovic, glavna junakinja s užom je obitelji u potrazi za krovom nad glavom: nakon kratkotrajnog zauzimanja napuštenog zagrebackog stana, obitelj se useljava u bivšu kumrovacku politicku školu - svoj novi dom prognanici nazivaju hotel Zagorje.

U poznatu kumrovacku knjigu dojmova, ova "cura" iz Vukovara napisala je "Druže Tito, hvala ti na prekrasnoj maloj sobici koju si osigurao mami, bratu i meni, truni u paklu." Junakinja bez zadrške i politicke korektnosti, mladenacko-buntovnicki iznosi svoju revoltiranost spram situacije u kojoj se našla.

Bilo je to drugo gostovanje Simic Bodrožic u Umagu, a prvi se put predstavila se kao pjesnikinja. Istaknula je da je upoznala puno ljudskih sudbina i prica u prognanstvu, a "Hotel Zagorje" pocela je pisati od sredine. Roman je pun autobiografskih elemenata, ali njena je želja bila ispricati univerzalnu pricu. Ima epizoda koje su izmišljene, ali zapisane su njene stvarne emocije. Spisateljica je Umažanima dva puta citala ulomke iz knjige.

Pjesnik Ivica Prtenjaca, takoder gost književne veceri, napomenuo je da se rijetko dogodi da prvijenac nekog mladog autora doživi takav uspjeh. Za njega je to sjajna knjiga koja ce se još dugo citati, cemu pridonosi spisateljica koja svim svojim bicem stoji iza nje. Prtenjacu, kako je kazao, zaokupila je potresna, snažna i istinita prica "Hotela Zagorje".

Do 15. studenog, do kada ce trajati Mjesec hrvatske knjige, Gradska knjižnica ugostit ce još nekoliko književnika. Cijelo to vrijeme, podsjetio je Ušumovic, nezaposleni i studenti mogu se besplatno uclaniti na godinu dana u biblioteku.


Podijeli: Facebook Twiter