Ivana Pipal: Inspiraciju nalazim u Bjork

Ivana Pipal: Kako bi izgledalo psihološko stanje da se vidi (Tanja Draškić Savić)
Ivana Pipal: Kako bi izgledalo psihološko stanje da se vidi (Tanja Draškić Savić)

Duhovit i profesionalan voditeljski par Kruno Lokotar i Emir Imamović Pirke predstavio je danas u Crvenom salonu suptilnu, skromnu a otvorenu, slojevitu, nadarenu i zrelu 25-godišnju umjetnicu Ivanu Pipal. Diplomirala je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, bavi se vizualnom umjetnošću kroz ilustraciju, animaciju i strip, umjetničku knjigu, instalaciju i video, a povremeno je i performerica.

U nakladi "2x2" objavila je svoju prvu knjigu "Priča o teti Mandi", za koju dobiva Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu te je nagrađena poticajom Grada Zagreba za najbolja ostvarenja na području književnoga stvaralaštva u 2013. godini.

- Manda je teta moga djeda, odgovorila je na pitanje voditelja. - Našla sam njenu sličicu u garaži. Nisam imala pojma o osobi na slici. Tu starinsku, dobru sliku stavila sam na zid. Počeli su mi pričati o njoj. Svašta je proživjela. Sakupila sam sve te iznenađujuće priče; na to me je natjerao instinkt. Teta Manda se pred kraj života jako povezala s mojim djedom, koji ju je jednom pitao tko će je pokopati. "Pokopat će me onaj kome budem smrdjela", kazala mu je. Bizarno, to se i dogodilo. Osam dana nakon smrti, reagirao je susjed, ispričala je Ivana Pipal, umjetnica koja i boji kofere, stolice, zidove...

Za razgovora je nacrtala netipičan, a pogođen portret dragovoljke iz publike, učenice Kasje Bonić, kao i vizualno viđenje intuicije, koju ona doživljava u zelenoj boji, kao vjetar koji te vodi. Najteže joj je pitanje o uzorima. Inspiraciju, veli, nalazi u pjevačici Bjork.

- Najviše mi se sviđa njen princip povezanosti s prirodom, kazala je o velikoj islandskoj umjetnici. U prostorijama SKUC-a u Maksimijanovoj ulici izložena su Ivanina "Stanja".

- Zamišljala sam ljude i njihova psihološka stanja; kako bi izgledalo psihološko stanje da se vidi, zaključila je Ivana Pipal. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter