Ivana Peranic i "Zastave"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Interaktivna predstava na nekom gradskom trgu u Istri ponekad je znak za uzbunu uljuljkanim promatracima stoga su se "Zastave" Teatra Rubikon iz Rijeke promatrale sa sigurne udaljenosti, ali su slucajni prolaznici i vjerni posjetitelji Zlatnog lava bili postojana publika.

Tri podija, od brašna, novcica i zemlje, ogradeni koncem krvave boje postaju fascinantna "landart" zastava s pomicnim grbom u vidu energicne protagonistice i autorice Ivane Peranic. Rat, politika, nasilje, "zauzimanje strane" po cijenu smrti osnovni su motivi u prici predstave.

Prije treceg stadija u kojem se autorica "pretvara" u prah i podiže prašinu, predstava dobiva simptomatican recesijski karakter paljenjem farova automobila koji pružaju glazbu i svjetlo. Peranic najprije izvodi još jedan Krležin monolog, o pokornosti malog ratnika koji ce bez razmišljanja izvršiti svaku zapovijed. Publika daleko dublje upija rijeci.

Umjetnica je, kako sama kaže, u Umagu "imala jak osjecaj za ljude i išla je na uspostavljanje kontakta s publikom" jer ju je na to primorao ogroman prostor gradskog trga što nije prirodni ambijent ove predstave.

"Zastave" su, naime, vec prikazane u Srbiji gdje su osvojile nagradu te u Rijeci i na festivalu PUF u Puli, no i dalje ih pozivaju na izvodenje, kaže Zvonimir Peranic, dramaturg predstave, redatelj, profesor fizike, i osnivac Teatra Rubikon iz kojeg je predstava potekla.

Scenografiju potpisuju Ivana Peranic i Tomislav Curkovic, a nakon što je kazališna ekipa pokupila zemlju i novcice, na trgu je ostalo 150 kilograma brašna koje su djeca iskoristila za vlastitu igru.

Nakon cišcenja pozornice, na trgu je ostalo 150 kilograma rasutog brašna koje su djeca, domaca i strana, iskoristila za igru. (M. DAMJAN)

 


Podijeli: Facebook Twiter