Ivana Majcan stopama Radojke Šverko

Ivana Majcan
Ivana Majcan

Upravo radi na svom prvom albumu pa bi ova godina za Buzećanku Ivanu Majcan, mladu pjevačicu zavidnog raspona glasa, mogla biti prekretnica u glazbenoj karijeri koju je započela prije sedam godina.

- Za album sam do sada snimila dvije pjesme "Kad bude kasno", koja će svjetlo dana ugledati krajem ovog mjeseca, i "Puste su mi noći", koja bi trebala izaći početkom ožujka. To su moje prve autorske pjesme na književnom standardu s obzirom na to da sam sve dosadašnje radila na dijalektu. Kada govorimo o glazbenom žanru, moglo bi se reći da spadaju u country pop-rock. Najviše se doduše nalazim u soulu, ali tu vrstu glazbe puštam za svoje nastupe uživo, povjerila nam je Ivana.

- Gdje snimate album?

- Snimam u studiju Maura Giorgija u Puli s kojim sam radila i svoju prvu pjesmu. Nastavili smo suradnju, jako se dobro razumijemo u aranžmanima. Autorica sam teksta pjesme "Puste su mi noći", a uz Sinišu Nemarnika pojavljujem se i kao autorica glazbe. Upravo za tu pjesmu namjeravam snimiti spot u suradnji s Josipom Šušteršićem iz Buja.

- Možete se pohvaliti zavidnim brojem festivalskih nastupa?

- Nastupala sam na festivalu Grobničke skale u Čavlima koji njeguje primorsko-istarski melos i domaću besedu, potom na MIK- u. Zadnje tri godine nastupala sam i na Festivalu čakavske šansone, ČAnsonfestu, a lani sam se na tom istom festivalu održanom krajem kolovoza u Kastvu, predstavila autorskom pjesmom "Jubav ka more". Ponosna sam na taj nastup jer nastupila sam s autorskom pjesmom, sama sam napisala tekst, muziku potpisujem zajedno sa Sinišom Nemarnikom, dok je moj otac Danilo napravio aranžman. Prvi je to puta da smo se predstavili pjesmom koja je u cijelosti izišla iz obiteljske glazbene radionice.

- Kako je primljena pjesma?

- Jako dobro. Upravo sam na ČAnsonfestu dobila ponudu za nastup na Chansonfestu Zagreb održanom sredinom studenog prošle godine u kazalištu Komedija. Bio je to moj prvi festivalski nastup u Zagrebu, ujedno i prvi na ovako značajnom festivalu poput ovog. Festival nije natjecateljskog karaktera, već je cilj promovirati šansonu. Otpjevala sam pjesmu "Večer je kasna dušo" koju mi je ponudio Duško Rapotec Ute. On je autor glazbe, a teksta Jakša Fiamengo. Dobila sam velike pohvale za interpretaciju što mi puno znači jer to je pjesma na književnom jeziku, nije na dijalektu kao sve moje dosadašnje. Nastupila sam bolesna, s temperaturom, a Goran Karan mi je na to rekao - "ako bolesna pivaš dobro, onda znaš pivati".

- Je li mladim pjevačima financijski zahtjevno nastupiti na festivalima?

- Jako je skupo nastupiti na festivalu, profesionalno se bavim glazbom, od toga živim. Nastupam na gažama i feštama, a ono što zaradim moram uložiti u festivalske nastupe, snimanje pjesma i spotova. Festivalski nastupi su najzahtjevniji, to su iznosi koji prelaze skoro ono što zaradim u mjesec dana. Uvijek mi za frizuru priskoči u pomoć frizerka Rita Božić iz Buzeta, a za haljine za nastup u Zagrebu pobrinula se Sandra Brajković Fonović iz Pazina. Napravila mi je dvije prelijepe unikatne haljine po mjeri i doista sam se osjećala predivno. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter