Ivan Zidar: Sretan sam što sam živ

Ivan Zidar neko vrijeme bit će izvan kuhinje (Arhiva RTL)
Ivan Zidar neko vrijeme bit će izvan kuhinje (Arhiva RTL)

"Kad sam vidio kako izgleda auto, sretan sam što sam živ. Izudaran sam, umoran, ali dobro sam prošao", bilo je sve što je jučer u ekspresno kratkom telefonskom razgovoru rekao Ivan Zidar, pulska kulinarska televizijska zvijezda iz RTL-ovog showa "Jezikova juha", koji je u subotu oko 17. 25 sati doživio prometnu nesreću nadomak Pule.

Skliska cesta

Nesreća se dogodila kada je Zidar upravljajući Citroenom na potezu iz Banjola prema Premanturi u oštrom zavoju izgubio nadzor zbog neprilagođene brzine uslijed čega je prešao na suprotnu stranu kolnika i udario u stablo. Automobil je bio toliko smrskan da su pulski vatrogasci Zidara izvukli iz razbijenog automobila, nakon čega mu je pomoć pružena u pulskoj Općoj bolnici, gdje je zadržan na liječenju, navedeno je u policijskom izvješću. Pri tom je utvrđeno da vozač nije bio pod utjecajem alkohola, a iz dobro obaviještenih izvora doznajemo da je do izlijetanja došlo radi mokrog i skliskog kolnika.

No srećom, 36-godišnji svestrani kuhar izašao je iz bolnice i oporavlja se na kućnoj njezi, a sudeći prema njegovoj energiji ubrzo će opet biti u akciji. Napomenimo da je Zidar prije tri godine ostavio posao video produkcije, grafičkog dizajna i fotografije te počeo zarađivati kao freelancer kuhajući za druge. Ivan, koji je još sa 17 godina radio u Italiji kao pomoćni kuhar u trattoriji, u lipnju ove godine vratio se iz Lyona gdje je završio kulinarski institut Paula Bocusea i svladao tajne francuske kuhinje u kojoj se kao delicije poslužuju upravo što jednostavnija, domaća jela.

Jezik za zubima

Prije negoli smo kontaktirali Zidara, telefonom smo nazvali njegovog najboljeg prijatelja i kulinarskog partnera Davida Skoka, glavnu zvijezdu "Jezikove juhe" i šefa "Bateline", najboljeg hrvatskog restorana u 2014. godini koji je u nekoliko tjedana s Ivanom osvojio srce hrvatskih gledatelja. Baš kao ni Ivan, ni David nije htio komentirati nesreću prijatelja s kojim se druži već dvedeset godina.

Srećom, automobilska nesreća neće prekinuti snimanje RTL-ovog serijala, jer su prije nekoliko tjedana Ivan i David okončali sa snimanjima ove sezone "Jezikove juhe" u kojima su diljem Hrvatske pomagali ugostiteljima u nevolji, saznajemo od Davida.

"RTL je angažirao svježe meso kako bi osvježili format "Jezikove juhe". No, nisam baš siguran koliko je taj licencirani format adekvatan za nas. Mi smo pokušali od kritičarskog kulinarskog showa napraviti nešto zabavno. Zapravo, možda je to ponekad bila i svojevrsna parodija na "Ramsay's  Kitchen Nightmares", komentira David tek okončanu sezonu. I sam je  nedavno u intervju za naš list izjavio: "Gordon Ramsay je legenda. Ali neću biti kao on jer nikoga ne kopiram. Imam svoje znanje i stav o ugostiteljstvu i toga ću se držati. Neću glumiti Ramsayja jer ono što radimo mi i što radi on to su dva svemira."

O njihovom iskustvu u "Jezikovoj juhi" David govori bez dlake na jeziku i kaže: "Bilo je zanimljivo vidjeti kako funkcioniramo kao tim, i to je bio svojevrsni test za neke druge projekte." Dodaje i da je naše TV tržište malo, i da je "Jezikova juha" bila zabava, a on je trenutno odlučio što se tiče Ivana držati jezik za zubima, a što se zabave tiče, ona nije u "Jezikovoj juhi" ili na televiziji, već u Banjolama, preciznije u Batelini. (Lara BAGAR, M. S.)


Podijeli: Facebook Twiter